Fedor Malík:
Snehový koláč

Fedor Malík, 3. novembra 2015     2 minúty čítania

Takmer na rohu Jeruzalemskej a Novej ulice v starej Modre žila desiatky rokov moja stará mama Rózka Mesíková. Nepatrila k zdatným kuchárkam, lákavé sladkosti však vedela ukuchtiť.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Orechové pudingy, slivkové gule s makom, sladké tvarohové slíže, mandľové pyšteky, škarnicle so smotanou, gaštanové rolády, snehový koláč... Tú poslednú dobrotu som mal najradšej. Až po maturite mi babka prezradila, že ten recept prebrala od modranských Židov. Neviem prečo, že až po maturite...

Do hlbšej misy nasypeme pol kila hladkej múky, pridáme šesť žĺtkov, štvrť kila rastlinného tuku a 150 gramov práškového cukru. Vymiesime jemné cesto a necháme ho odpočinúť v chlade. Potom z piatich bielkov a 150 gramov cukru vyšľaháme sneh. Z oddýchnutého cesta vyvaľkáme placku veľkú ako plech. Cesto pomažeme malinovým džemom a vo vyhriatej rúre ho pečieme dvadsať minút. Následne ho potrieme snehom a ten, pozor, to je inovácia, posypeme hojne bobuľkami granátového jablka. Zvýšime teplotu rúry a snehový koláč pečieme ešte necelú hodinku. Keď vychladne, posypeme ho vanilkovým cukrom a nakrájame na rezy.

Dobrotu babky Rózky vy deti zapíjajte čajom z materinej dúšky. A my dospelí vyzretým polosuchým modranským otonelom...



Diskusia k článku







 



TOPlist