Foto: Shutterstock
Šípky sa využívajú v našich končinách už pekne dlho. Naši predkovia okrem plodov využívali aj kvety a korene. Z okvetných lístkov varili ľudoví liečitelia preháňadlo alebo z kvetov sa získaval ružový olej, ktorý sa pridával do kúpeľa.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.
Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.
Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.
Keď niekedy pátram po starých receptoch, dočítam sa veľa zaujímavého. Najviac ma zaráža fakt, že naši predkovia nemali toľko technológií ako my, ale vedeli o plodoch našej zeme zrejme dvakrát toľko. Tak napríklad, šípky používali na všetky „zimné pliagy“ – pomáhali pri chrípke, prechladnutiu, problémoch močového mechúra a chudokrvnosti či únave.
Najlepšie sa šípky zbierajú do prvého mrazu, potom už nie sú také kvalitné. Môžete ich zbierať aj po prvých mínusových teplotách, strácajú však vitamín C. Mali by mať oranžovú až červenú farbu.
Ak ste už ponaháňali celú rodinu, doma máte dve plné tašky šípok, treba ich spracovať. Niektorí ich radi sušia. V tomto prípade je lepšie použiť domácu sušičku. Pomalým voľným sušením totiž opäť strácajú vitamín C. Dlhým státím opäť šípky strácajú zo svojej vitamínovej sily, preto ich neskladujte na 3 roky dopredu, ale každý rok si pripravte nové zásoby.
Na poctivý domáci lekvár alebo marmeládu stačí zalistovať v starších kuchárkach a nájdete aj rôzne rady, ako šípky pasírovať, odstrániť chĺpky a podobne. Ja šípky najprv krátko povarím a rozmixujem. Potom ich prepasírujem cez 3 sitá – od sita s najväčšími otvormi až po najjemnejšie. Následne ich dám do hrnca, pridám trochu cukru a mierne povarím. Nakoniec ich dám do pohárov a sterilizujem. Výsledok potom už len natrieme na chlieb s maslom alebo použijem pri príprave omáčok k mäsu.
Niektorí zvyknú pridávať do šípkovej marmelády aj víno a neskôr ich zmiešajú s jablkami. Čo rodina, to iný recept, preto použite ten podľa vašej chuti.
Ďalšie užitočné rady a zaujímavé postrehy Jarda Žídeka si prečítajte tu.
Jaroslav Žídek
ambasádor seriáluPochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.
Diskusia k článku