Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Šéfkuchár Ami El Gani
Chuť na varenie
Ami dnes pripravuje prevažne jedlá zo španielskej kuchyne. Kedysi o tejto kuchyni nemal ani poňatia, do jej tajov ho zaúčal priateľ, ktorý vlastní španielsku reštauráciu. „Pomaly som sa začal učiť. Je to veľmi podobná kuchyňa tej našej izraelskej. Bolo to veľmi náročné, ale aj zaujímavé. Keď varím, tak varím s láskou, a keď nevarím s láskou, radšej nevarím vôbec. Aj preto si myslím, že moje jedlo je vždy chutné,“ vysvetľuje.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Hummus s pitou je úžasná pochúťka.
Ľuďom u nás vraj španielske špeciality veľmi chutia. „Chobotnicový šalát si objednávajú každý deň, veľmi im chutí,“ prezrádza Ami, ktorý dokonca navštívil Barcelonu, kde sa nevedel dojesť ich národnej pochúťky paelly. Amiho tiež prekvapil nevídaný záujem našich ľudí o arabskú pochúťku hummus.
„Je to vlastne rozmixovaný uvarený cícer so sezamovou pastou tahini a podáva sa s arabským chlebom pita. Môžem potvrdiť, že šesťdesiat percent ľudí sa sem vráti práve kvôli nemu a samozrejme aj pita chlebu. Je to pre nich niečo nové. Pôvodom táto pochúťka pochádza z Egypta, potom sa udomácnila v Libanone, Sýrii a momentálne je veľmi populárna aj u nás doma v Izraeli.“
Videorecept na Hummus a arabský chlieb Pita od Amiho
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Cheescake s mangovou omáčkou
od Amiho. Ochutnali by ste?
Okrem tejto pochúťky sa vraj hladná Slovač väčšinou nechá zlákať na mäso. „Vaši ľudia milujú mäso. Je jedno aké, ale je to mäso pripravené na grile. Sviečkovicu, krevety, aj ryby,“ smeje sa Ami. Správny kuchár sa popri umení čarovať s vareškou nenechá zahanbiť ani pri pečení koláčov, či zákuskov.
A práve na tie je Ami ozajstný majster. So zákuskami sa rád vyhrá, keď sa mu niečo nepodarí, začne aj niekoľko krát odznova, kým nie je výsledok dokonalý. Aj keď v jeho prípade to bude skôr o umeleckom cítení, ako totiž sám priznal, veľmi rád pečie a pripravuje sladkosti, ale on sám koláče rád nemá...
Sny o jedle
Každý kuchár má svoje zdroje inšpirácie, kde hľadá nové kombinácie surovín, chutí, či krásnych farieb na tanieri. Ami skúša nové veci každý deň. Často brázdi internetové stránky o varení, aj keď nie vždy len kvôli receptom. Stačí mu vidieť krásny obrázok jedla a fantázia začne pracovať.
Vytvorí si vlastnú predstavu a potom skúša rôzne variácie, kým jeho kulinársky výmysel nechutí perfektne. O jedle a rôznych variáciách jedál sa mu dokonca aj sníva. „Sníva sa mi o krevetách, koláčikoch, občas si už myslím, že som sa z toho všetkého jedla zbláznil!“ vysvetľuje so smiechom.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Slovákmi obľúbený Španielsky šalát s chobotnicou.
To, že Slováci preferujú v Amiho reštaurácii najmä Španielsky šalát z chobotnice sme sa už dozvedeli. Tak sme sa na záver spýtali, aké jedlo chutí najviac jemu. So smiechom nám prezradil, že doma si najradšej pripravuje kuracie mäso.
Videoecept na Španielsky šalát z chobotnice
„Je to ľahké a rýchlo hotové. A hlavne, kto nemá rad kuracinu? Najradšej si ju robím s karí omáčkou, tak trochu na indický spôsob, je to super, odporúčam každému!“
Diskusia k článku