Fedor Malík:
Rezeň Tona Kolsteega

Fedor Malík, 9. februára 2021     3 minúty čítania

Tona, lektora vínnej akadémie v holandskom Utrechte, poznám už dobrých tridsať rokov. Ako inak, zoznámili sme sa pri víne. Najprv v argentínskej Mendoze, potom sme sa stretli v Južnej Afrike, Madride, Paríži či v Ľubľane. To priateľstvo vydržalo podnes.



Foto: archív Fedora Malíka

Telefonujeme si, posielame si poštu na Vianoce a občas sa ešte aj stretneme. Majú ho radi aj moji synovia. Akoby aj nie. Pravidelne koncom roka bola v obálke novoročného želania priložená aj stoguldenová bankovka...

Ton je mohutný a inteligentný Holanďan. Diskutuje v piatich jazykoch, má zmysel pre humor a páčili sa mu aj slovenské dievčatá. Má vycibrený jazyk na skvelé moky a je dobrý vo svete gastronómie. Tá slovenská ho akosi sklamala. Bryndzové halušky len ovoňal a na tatarčene pirohy sa ani nepozrel.

Pred rokmi v Prešove som ho chcel prekvapiť a objednal som mu „holandský rezeň“. Znova som nepochodil. Takto pripravený rezeň by vraj u nich nikto „nezmastil“... V nedávnej pošte z Utrechtu bolo priložených aj pár receptov na túto špecialitu. Skúsme sa teraz pridržať Tonových odporúčaní. Pri mäse neváhajte. Musí to byť bravčové a dostatočne „tučné“. Najlepšie z bôčika. Vykosteného a zbaveného kože. Pomlieť si ho dajte priamo u mäsiara. Syr holandského typu (eidam, gouda) musí mať minimálne 40 % tuku. Ten si nakrájajte sami na drobné kúsočky. Mäso so syrom spojte v pomere 4:1, pridajte vajce, kyslú smotanu, soľ a čierne korenie. Na cesnak zabudnite. Pripravenú masu nechajte hodinku „zreagovať“ v chladničke, potom vytvarujte rezne, ošetrite ich trojobalom a ihneď vypražte na bravčovej masti.

Nuž a príloha. Nešpekulujte. Jednoznačne zemiaková kaša z krumplov (varný typ C) a kocky žltučkého masla. Kašu posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Bude to jemné, sýte a šťavnaté.

V covidovom čase potrebujeme „silu“ navyše a veľa kalórií. Holanďania to zapíjajú pivom. Samozrejme, svojím, holandským. Skúsme sa im prispôsobiť. Tentoraz. Nebudete mať problémy. Veď aj na Slovensku sú pivovary v rukách holandského kapitálu...



Diskusia k článku







 



TOPlist