Repkový olej má mnoho dobrých vlastností pre naše telo

P. R., 4. apríla 2018 o 08:00

V poslednej dobe sa veľmi často dozvedáme, aký olej je na čo vhodný a aký nie je zdraviu prospešný. Dostupné sú rôzne druhy olejov, no na Slovensku má najdlhšiu tradíciu práve repkový olej. V minulosti trocha zaznávaný, dnes vieme, že sa nemusíme obávať používať ho.



Po prvé, repkový olej obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, ktoré patria k nedostatočne zastúpeným v našej strave.1 A pritom je to veľmi jednoduché. Stačí pridať do vašej stravy repkový olej, napríklad vo forme dvoch lyžíc denne, ktoré úplne pokryjú fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.2 Repkový olej sa z hľadiska výživy človeka vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 a omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1. Má mimoriadne priaznivé zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov a čo je zo zdravotného hľadiska dôležité, obsahuje najmenej škodlivých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).3

Rafinovaný repkový olej je tiež vhodný na vyprážanie, pretože sa vyznačuje dobrou odolnosťou voči tepelným zmenám počas vyprážania, dobrou stabilitou chuti a vône a o 5 – 10 % nižšou energetickou hodnotou vďaka ľahkému odtečeniu oleja z vypraženého pokrmu.4 Repkový olej v rafinovanej verzii má tiež dobré vlastnosti pri pečení – je ideálny na prípravu koláčov z piškótového cesta. Má neutrálnu chuť a vôňu, vďaka čomu sa veľmi vhodný do polievok, šalátov i detských kašičiek, pretože nemení chuť jedál.

Repkový olej je zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom, vitamínu K, provitamínu A a tiež rastlinných sterolov.5 To sú len niektoré z výhodných vlastností repkového oleja. Viac o nich si môžete prečítať na adrese zamilujsadorepkovehooleja.eu.

____________________________

1 Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

2 Tiež.

3 Tiež.

4 Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92

5 Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)

TOPlist