Fedor Malík:
Prsia po baskicky

Fedor Malík, 24. januára 2023     2 minúty čítania

Už sme v novom roku pár týždňov, už nám šťastie neutečie. Rešpektovali sme odporúčania ľudových pranostík a o všetkom, čo by nám mohlo „utiecť“, sme počas sviatkov nepísali.



Táto „výstraha“ od našich predkov sa týka najmä hydiny. Kurčiat, sliepok, kohútov, kačíc, husí, moriek, prepelíc, bažantov...

Nuž teda ideme „in medias res“. Nebudeme sa motať všeobecne, ide sa rovno na to. Písmo bude o „prsiach“. Prsiach hydiny, hádam najchutnejšej partii hydinového mäsa. Už v detstve, keď bolo kurča upečené, sme sa preli, komu pripadne stehno, prsia či trtol... Mojím favoritom boli prsia, nie vždy mi však boli dopriate. Dnes je to inak.

Hydinových pŕs sú plné regály. Naše, poľské, rumunské, brazílske. Kupujúci musí však mať vycibrený vkus. Prsia musia „vyzerať“, voňať, lákať! Musia byť ružové, akoby plné mlieka a – šťavnaté. Tak veru, z takých si čosi pripravíme...

Napred kuracie prsia na mede: mäso úhľadne narežeme, jemne naklepeme a potom na noc uložíme v chladničke do hustej kvapalnej zmesi (mlieko, med, škrob, sójová omáčka, kurkuma). Na druhý deň prsné rezne posolíme a opražíme z oboch strán na rastlinnom oleji. Prostá príprava, prostá príloha. Pšeničný chrumkavý chlieb.

Recept druhý, prsia po baskicky. Mäso najprv opečieme na masle dozlatista a potom ho podusíme v baskickej zmesi (olúpané paradajky, nakrájaná kapia, cibuľa, cesnak, tymian, biele korenie). Dusíme ho domäkka a podávame výhradne s ryžou. Baskické biele nezoženiete, k pokrmu si nalejte malokarpatský müller. Ide znova „do módy“...



Diskusia k článku







 



TOPlist