Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @sovka62

Jana Stárková, 4. februára 2023     10 minút čítania

Náš portál vďaka početnej komunite, priniesol mnohým používateľom do života aj nové priateľstvá. Tak ako napríklad pani Eve Grečovej, ktorú na Varecha.sk poznáme pod prezývkou @sovka62.



Archív @sovka62

Varechu som objavila najprv v denníku Pravda, odkladala som si recepty a po čase som sa rozhodla pozrieť aj na internetový portál. A bola to láska na prvý pohľad,“ spomína dnes 75-­ročná pani Eva. Na Varecha.sk prišla hľadať recepty, ale našla oveľa viac.

„Očarila ma komunita, ktorá sa tam vytvorila. Príjemní, žičliví ľudia, vždy ochotní, keď niekto potreboval radu. Chcela som medzi nich patriť a tak som sa v roku 2010 registrovala a na portál som chodila denne. Áno, vyskytli sa i ľudia, ktorí si vyliali zlosť či zlú náladu na kohokoľvek, ale tých, ktorí boli môjmu srdcu milí, bolo oveľa viac. Až mi bolo ľúto, že ich nepoznám osobne,“ hovorí.

Priateľstvá z internetu

A jej želanie sa stalo skutočnosťou. O pár mesiacov sa v jej kancelárii nečakane objavila neznáma žena. „Vysvitlo, že je to @jerica, s ktorou sme sa poznali len virtuálne cez Varechu. Stali sa z nás blízke priateľky, navštevujeme sa, pred pár týždňami bola u nás aj s manželom. Postupne sme sa osobne spoznali viaceré, navštívila nás dokonca Danielka, ktorá žije v Austrálii a poznáte ju z Varechy ako @palokuchki. Aj toto dokázala Varecha a som jej za to vďačná,“ dodáva.

Šťastné detstvo sa odrazilo aj v práci

Pani Evka sa narodila v Bratislave a vyrastala v starej Petržalke. „Bolo to ideálne miesto pre život. Bývali sme vo veľkom dome, mali sme okrasnú i zeleninovú záhradu, veľký marhuľový sad a roľu, na ktorej sa pestovala fazuľa, hrach, hrachor, zemiaky, tekvica, kukurica... Chovali sme hydinu a každý rok aj jedno prasiatko.

Roboty teda bolo dosť, ja a moji traja starší súrodenci sme rodičom pomáhali,“ spomína na detstvo. A dodáva: „A keď bolo všetko spravené, mama nás vymydlila, vyobliekala a stačilo sa odviezť štyri zastávky autobusom a boli sme na Šafárikovom námestí a výhody bývania v meste sme mali k dispozícii – divadlá, kiná, pre nás cukrárne, pre rodičov kaviarne, kde sa stretávali s priateľmi.“

Tieto detské roky v dome so záhradou ju poznamenali navždy. „Odmalička ma fascinovalo, že z malého semienka, ktoré som na jar zasiala, vyrástla o pár mesiacov veľká mrkva! Pripadalo mi to ako zázrak. No mohlo sa zo mňa stať niečo iné ako poľnohospodár?“ smeje sa pani Evka, ktorá vyštudovala strednú i vysokú poľnohospodársku školu a celý pracovný život sa tomuto odvetviu venovala.

Nakoniec, doteraz má firmu, ktorá predáva záhradkárske a chovateľské potreby. „Teraz firme nevenujem toľko času, už pár rokov som chodila do práce len na pár hodín a teraz, po úraze, ma vo všetkom zastupuje dcéra, ktorá so mnou pracuje už tridsať rokov. Verím, že sa mi zdravotný stav zlepší natoľko, aby som opäť mohla vo firme fungovať aspoň tých pár hodín, chýba mi to,“ konštatuje.



Na chladnejšie zimné dni sme podľa @sovka62 v redakcii upiekli medový mrežovník. Natreli sme ho ríbezľovým lekvárom a vynikajúcou orechovou plnkou, presne podľa odporúčaní pani Evy.
Foto: Jana Štrbková


Z dvojice je veľká rodina

Tri dcéry, päť vnúčat a tri pravnúčatá. To je doterajšia bilancia 54–ročného manželstva s o dva roky starším spolužiakom zo strednej školy. Najprv bývali v dedine neďaleko Trnavy, kde sa im narodili najprv dvojčatá a potom i tretia dcéra. Neskôr sa presťahovali do domu v Trnave, kde pani Eva s manželom žije dodnes.

„Dcéry sa postupne vydali a priviedli nám zaťov, s ktorými sa máme tak radi, že lepšie by to nemohlo byť, ani keby sme im ich boli vyberali sami. Obdarovali nás piatimi vnúčatami. Z nich dve vnučky sú už vydaté a my sme sa stali hrdými prarodičmi jednej pravnučky a dvoch pravnukov,“ vymenúva pani Eva, ktorú vraj stále udivuje, že zo zamilovanej dvojice je zrazu osemnásťčlenná rodina.

Aj v takom hojnom počte sa snažia spolu stretávať tak často, ako sa len dá, aj keď jediný vnuk žije v Štokholme a jedna vnučka s rodinou v Prahe. „Najlepšie sa cítime, keď sa stretneme všetci pred Vianocami a pečieme spoločne pre všetky rodiny. Táto tradícia trvá už roky, odkedy sa dcéry povydávali, a dúfam, že ešte dlho potrvá.“

Kompletný obed od dvanástich

Pod prezývkou @sovka62 pani Eva na Varechu pridala množstvo výborných a spoľahlivých receptov. K vareniu a pečeniu ju priviedla mama, vynikajúca kuchárka, ktorá varila jedlá tradičnej maďarskej a rakúskej kuchyne. „Zákusky sa u nás nepiekli, mávali sme rôzne bábovky, kysnuté koláče s ovocím podľa sezóny, makové a orechové záviny, tvarohové a lekvárové buchty, šatôčky z lístkového cesta. Mamin ,majsterštik’ boli ťahané štrúdle, tie piekla na každú oslavu v rodine. Učila nás to, zdôrazňovala, že cez vytiahnuté cesto sa musia dať čítať noviny. Snažili sme sa, ale jej úroveň sme nikdy nedosiahli. Ale variť sme vedeli už vo veku asi 12 rokov. Začínali sme na úrovni ,prines, podaj, podrž’ a postupne sme dostávali ďalšie úlohy a potom nám mama už zverila kompletné obedy,“ spomína skúsená gazdinka.

Obracať sa v kuchyni ju baví doteraz. Priatelia, ktorí ju poznajú, vedia, že pozvaním do reštaurácie sa jej nezavďačia, má rada domácu stravu, varí takmer denne. A ako priznáva, je závislá od sladkého. „Pečiem aj tri razy do týždňa, sladké i slané. Občas len tak pre radosť upečiem chlieb a bežne pečiem rožky, kaiserky, žemle, sendviče, väčšinou podľa receptov z Varechy. Na nedeľu rada pečiem rôzne rezy a na oslavy torty. Málokedy miesim cesto z menej ako kila múky, nie je to veľa, rada sa podelím. Vypekám, zabalím aj dcéram a vnučkám, dám ochutnať kolegyniam a občas i susedkám,“ tvrdí.

Čas na najväčšiu záľubu

Všetko, čo navarí a upečie, jej manžel chváli a rád jej v kuchyni aj pomáha. „Som mu za to vďačná, lebo mám viac času na knihy. Vždy som bola knihomoľ, čítanie pre mňa najmilšou formou odpočinku a vždy som naň mala málo času, až teraz, na dôchodku, som začala chodiť do knižnice, kde je lepší výber, aj keď doma mám asi 400 kníh,“ prezrádza zároveň svoju najmilovanejšiu záľubu pani Evka, ktorá do nového roka vošla s prianím, aby si ešte dlho mohli užívať spoločné chvíle s rodinou a priateľmi. „Aby zdravie vydržalo nám všetkým,“ praje si @sovka62. A my sa k jej želaniu radi pridávame.

Prečítajte si aj:














Diskusia k článku

farbuska
Pozdravujem, pani Evka, a Ďakujem nielen za dobré a overené recepty, ktoré ste na Varechu pridali, ale aj za veľa dobrých rád v diskusiách. Veľmi rada som si prečítala aj o vašej peknej rodine a dobrých zvyklostiach, ktoré v nej zachovávate. Všetko najlepšie prajem vám i vašim blízkym.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Sympatická pani :-) a mám rada jej recepty. Recept na medvedie lapky od nej som rozdala už ani neviem koľkým kamarátkam a rodine.
mamka4
Pre mňa tiež úžasný človek. Veľmi dobre vysvetlené recepty a veľa som sa naučila aj z jej komentárov. Prajem veľa zdravia a radosti z jej rodinky.
staja
Mám rada nielen jej osvedčené recepty, ale aj jej rady a skúsenosti, ktorými nešetrí a na ktoré sa dá vždy spoľahnúť. Prajem pevné zdravie a veľa šťastných dní.






 



TOPlist