Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @eruska25

Jana Stárková, 15. decembra 2022     8 minút čítania

Na našom portáli sa snažíme, aby sa tu všetci cítili ako jedna veľká rodina. A predstavte si, že medzi nimi máme aj reálnu rodinku prispievateľov. Tvoria ju Erika Vrľáková, jej manžel Dušan a ich dcéra Dominika. „Najprv na Varechu začala pridávať recepty dcéra, potom ja a napokon aj manžel,“ spomína 59–ročná pani Erika, ktorú na našom portáli poznáme ako @eruska25.



Erika Vrľáková alias @eruska25
Foto: Archív @eruska25


Pani Erika pochádza zo Spiša, žije však v Červeníku v okrese Hlohovec. Je vyštudovaná banská inžinierka, pracovala v úpravni uhlia, neskôr učila na základnej škole. Má dve dospelé deti, Dominiku a Dušana, ktorý sa narodil s vážnym zdravotným postihnutím. Aby sa pre jeho diagnózu mohla oňho po celý deň starať, obetavo sa vzdala svojho povolania.

Väčšinu dňa trávite doma so synom, čo si vyžaduje aj pravidelnú teplú váru. To je dosť náročné, stále vymýšľať, čo navariť...

Áno, varím každý deň. Niekedy len z povinnosti, ale niekedy sa na to celkom teším. Hlavne preto, že mojim stravníkom chutí. U nás vždy musí byť polievka a druhý chod. Varím hlavne tradičné jedlá z dostupných surovín, využívam sezónne suroviny, hlavne biozeleninu a ovocie z našej záhrady. Napríklad taká cuketa sa hodí úplne na všetko, do polievky, do mäsa, na koláče, palacinky, langoše, varím z nej celé leto. Jedlá sa snažím striedať – raz mäso, raz múčne, rôzne prílohy. A nedeľa nemôže byť bez koláčika.

Vaša dcéra s vami nebýva, takže varíte dvom chlapom. Na čom si najviac pochutnajú?

Majú radi hlavne mäso a najlepšou prílohou je pre nich ryža. Ale pochutia si aj na žemľovke či slivkových guliach.

A aké jedlá máte najradšej vy?

Nikdy som v jedle nebola prieberčivá, zjem všetko. Najviac si pochutnám na plnenej paprike v paradajkovej omáčke, na plnenom kurčati, na dobrom guláši, ale aj na sladkých jedlách ako palacinky, buchty na pare. Úplne top sú však pre mňa bryndzové halušky, na ktorých som vyrástla, mama ich robila každú sobotu. Nie je nad našu slaninu, bryndzu a zemiaky.

Kuchárske skúsenosti ste nabrali sama alebo vás niekto uviedol do tajov varenia?

K vareniu a pečeniu som sa dostala asi ako každý, pomáhali sme so sestrou mame v kuchyni. V nedeľu vaľkať rezance do polievky, to bola moja práca a robím to tak doteraz. Na internáte som raz varila halušky, to som už chodila s terajším manželom. A namiesto soli som do nich dala sódu bikarbónu. Také boli moje samostatné začiatky. Po škole sme sa s Dušanom zobrali, kúpila som si kuchársku knihu, odpisovala a skúšala som recepty z časopisov, od známych. Doteraz používam ten môj starý zošit.

Dcéra sa pod prezývkou @domi454 prihlásila na Varechu z vašej rodiny ako prvá. Odkedy sa začala realizovať v kuchyni?

Mala 10 rokov, keď úplne sama upiekla koláč, kým som ja bola v záhrade. Už tri roky žije v zahraničí, varí si doma a pravidelne mi volá, ako to a ono robím, a potom mi pošle fotku hotového jedla. Vždy to vyzerá dobre a dnes ma už v niektorých prípadoch pri varení pretromfne. Je z tej novej generácie, ktorá rada experimentuje, používa moderné suroviny, snaží sa stravovať zdravo. Stále jej ale hovorím, že to s tou „zdravou“ stravou netreba preháňať.



Foto: Archív @eruska25


Po dcére ste sa k nám pridali aj vy a nakoniec ako @dusan444 aj váš manžel. Vyzerá to, že aj on sa rád pohybuje v kuchyni. Nezavadzia vám tam?

Varím hlavne ja, manžel sa mi tam nemotá, a keď občas varí on, tak sa mu tam radšej nemotám zasa ja. Ale riad tak či tak ostáva na mňa.

Je tu predvianočný čas, niektoré gazdinky začínajú s pečením vianočného pečiva už v novembri. Ako je to u vás?

S pečením začínam až tak dva týždne pred Vianocami, mám starý recept na medovníky, ktoré sú hneď mäkké. Vianočné pečenie mám rada, už aj preto, že príde domov dcéra a spolu nás to baví. Vždy pečieme klasiku – vanilkové rožky, šuhajdy, košíčky, štafetky, kávové zrná, grilážky a makovník. Na obed na Štedrý deň dodržiavam starý zvyk z mojej rodnej dediny, robím pelčn. Je to kysnutý koláč plnený uvarenou ryžou, ktorý sa podáva v osladenom mlieku. Ten sa varí ozaj len raz v roku.

Čomu sa rada venujete vo voľnom čase? ako a s kým ho rada trávite?

Vždy som rada štrikovala, šila, vyšívala. Tešilo ma, keď sveter či pulóver deti rady nosili. Mojím koníčkom je aj záhrada, teším sa, keď už v januári rozkvitne prvá snežienka, neskôr ďalšie kvietky, keď si vypestujem priesady, keď vyrastú a prinesú úrodu. Potom čo sa dá, pozaváram, urobím kompóty, sterilizujem zeleninu, nakladám uhorky, urobím sirupy. So synom každý deň cvičím a radi chodievame aj na výlety spoznávať Slovensko, ráta sa mu niekde si sadnúť na kávičku s koláčikom. No a keď sa popritom nájde ešte nejaký voľný čas, rada si pozriem v televízii vedomostné súťaže, v zime prečítam dobrú knihu. A priznám sa, nejaký čas strávim aj na Facebooku.

Prečítajte si aj:














Diskusia k článku

smejkad
Ten kysnutý ryžový koláč ma dostal, neviem si ani predstaviť a nenašla som ani na webe. Môžete pridať recept, keď budete robiť?
farbuska
Pozdravujem, pani Erika. Viaceré vaše recepty som si všimla a odložila. Sú to spoľahlivé recepty - ešte raz ďakujem za ne.
kukulienka71
Skromná, šikovná žienka. Mnohí si to vieme len ťažko predstaviť, starať sa tak dlhodobo o blízkeho, želám vám všetkým veľa zdravia a síl. Prekvapil ma @dusan444 , sem-tam sa tu prejavil:-)
eruska25
@kukulienka71 (5.2.2023 23:13)

Ďakujem Ti za povzbudivé slová. Rodičia sa s tým nikdy nezmieria, len sa s tým naučia žiť.






 



TOPlist