Pozor, nezamieňať:
Fondán alebo marcipán? Ktorý je na pečenie a ktorý len na zdobenie?

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Torty zdobené marcipánom či potiahnuté fondánom sa tešia veľkej obľube. Viete však, kde sa ktorá hmota hodí, aby bol výsledok chutný aj krásny?



Foto: Shutterstock

Čo je fondán

Hladká a pružná cukrová hmota, fondán, sa používa na obalenie a zdobenie tort, niekedy ho volajú aj falošný marcipán. Hlavnou zložkou fondánu je cukor, potom voda a glukózový sirup.

Výhodou fondánu je jeho schopnosť vytvoriť dokonale hladký a elegantný povrch na tortách, preto je taký ideálny na úžasné svadobné torty alebo slávnostné dezerty. Je často bielej farby, ale ľahko sa farbí potravinárskymi farbami na akýkoľvek odtieň.

Fondánová hmota je mäkká a dobre tvarovateľná, dajú sa z nej vytvárať jednoduché kvety aj figúrky. Avšak, nie každý má rád chuť fondánu, pre mnohých je príliš sladký a chuťovo akosi umelý.

Fondánovú poťahovú hmotu je bežne dostať kúpiť aj v supermarketoch, ale dá sa vyrobiť aj doma, napríklad z cukríkov marshmallows. O svoj recept s podrobným postupom sa podelila naša prispievateľka moli.


Čo je marcipán

Marcipán je na rozdiel od fondánu prírodnejší produkt, vyrobený predovšetkým z mandlí a cukru. Jeho štruktúra je trochu hrubšia kvôli mletým mandliam, a chuť marcipánu je charakteristická príjemnou mandľovou arómou.



Foto: Shutterstock

Do marcipánu sa zvykne pridávať aj kvapka ružovej vody, ktorá dodá ešte úžasnejšiu a nezameniteľnú chuť. Pre svoju lahodnú chuť sa marcipán používa nielen na dekoráciu, ale aj na pečenie či ako náplň do dezertov.

Pozrite si video, ako doma urobiť marcipán



Podobne ako fondán, aj marcipán sa dá farbiť a tvarovať, čo z neho robí skvelý materiál na modelovanie dekorácií, ako sú kvety alebo zvieratká.

V niektorých krajinách, napríklad v Nemecku alebo Rakúsku, je marcipán obľúbenou zložkou vianočných a veľkonočných koláčov a cukroviniek. Na poťahovanie veľkých tort sa však marcipán až tak nehodí.

Kedy ktorý použiť?

Fondán je vynikajúci, ak potrebujete hladký, profesionálny vzhľad na povrchu torty. Je ideálny pre väčšie torty, ktoré musia vydržať dlhšie bez toho, aby sa povrch poškodil alebo roztiekol.



Foto: Shutterstock

Na modelovanie veľmi detailných ozdôb, ako sú čipky alebo jemné kvety, je fondán tiež lepšou voľbou, pretože sa dá vyvaľkať na veľmi tenko. Dnes už majú aj cukrárky amatérky v obchodoch k dispozícii rôzne silikónové a plastové pomôcky na tvorbu kvetov, čipiek, figúrok ale aj takzvané plastové žehličky určené na vyhladzovanie fondánu na torte.

Marcipán je vhodnejší pre tých, ktorí preferujú prírodnú chuť. Je skvelý na pokrytie menších tort alebo koláčikov, kde oceníte jeho jedinečnú mandľovú chuť.

Jemnú vrstvu marcipánu môžete použiť iba navrch torty alebo z marcipánu vytvoriť plnku do koláčikov, či pripraviť takzvané marcipánové zemiaky. My máme skvelú skúsenosť aj s použitím marcipánu do cesta, krému alebo do posýpky na ovocné koláče.

Skúste napríklad tento mandarínkový koláč s marcipánom



Výber medzi fondánom a marcipánom závisí najmä od toho, čo plánujete vytvoriť a pre koho. Ak ide o veľkú, slávnostnú tortu, ktorá má zaujať vzhľadom, fondán je často lepšia voľba kvôli svojej flexibilite a možnosti vytvoriť detailné ozdoby.

Na druhej strane, ak chcete dezert, ktorý je nielen krásny, ale aj chutný, marcipán môže ponúknuť lepšiu rovnováhu medzi chuťou a vzhľadom.



ANKETA: Chutí vám fondán na torte?

42,9%



57,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist