Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko:
Žiaden koláč z lásky nie je zlý

Redakcia Varecha.sk, 22. decembra 2021     3 minúty čítania

Predvianočné prípravy sú v plnom prúde. Mnohí pociťujú tlak, aby všetko stihli, treba upratať, nakúpiť, zabaliť a v neposlednom rade napiecť. Podľa porotkyne šou Pečie celé Slovensko Petry Tóthovej nás však samotné pečenie dokáže stresu zbaviť.



Foto: archív RTVS

Cukrárka a porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová bola spolu s párovou a life-koučkou Janette Šimkovou hosťom špeciálnej predvianočnej epizódy relácie Ide o nás. „Keď začnete piecť, ste možno v strese. Ale proces pečenia vám pomôže k tomu, aby vás stres prešiel. Aspoň u mňa to tak funguje. Keď zrazu pečiem, zistila som, že nerozmýšľam nad ničím iným, že som stratila pojem o čase a deadline-y, ktoré mám, sa budú musieť posunúť. A v závere som spokojná, že som napiekla,“ vyhlásila známa cukrárka Petra Tóthová.

„Vidieť efekt snaženia nám prinesie iný pocit. Máme veľa neviditeľnej práce, najmä ženy. Niekedy sa snažíme stihnúť všetko, byť takpovediac dokonalé v každom ohľade, čo nás môže priviesť do stresu. Ale ja niekedy hovorím, že je dobré si preskupiť poradie a dôležitosť a významnosť dať veciam, z ktorých bude najväčšia radosť,“ pokračovala Janette Šimková.

Hoci je tu pečenie s nami už stáročia a príprava sladkých pochúťok sa už za čias kráľov považovala za najväčšie kuchárske umenie, najmä posledné roky priniesli tiež fenomén pečenia, ktoré nám pomáha uvoľniť sa od bežných denných povinností, sústrediť sa na prítomný moment, precízny postup a proces prípravy cesta, plnky, fondánu či ozdobovania jednotlivých koláčikov. Objavuje sa dokonca výraz „stress baking“ (teda voľne preložené ako akési pečenie proti stresu). Je až prekvapujúce, s koľkými pozitívnymi emóciami sa nám môže pečenie spájať a v neposlednom rade je to tiež aktivita, ktorá dokáže veľmi stmeliť – rodičov s deťmi, dvojicu partnerov či dokonca napríklad susedov cez chodbu na proti.

Petra Tóthová a Janette Šimková v relácii tiež prezradili, bez ktorého dezertu si nedokážu predstaviť Vianoce, ako sú na tom ženy verzus muži a pečenie, ale tiež napríklad to, že „zlý koláč vlastne neexistuje“. Viac už si pozrite vo videu.







Diskusia k článku

dvorka
Milý predvianočný článok. Mám podobné emócie. Nakoľko som ekonómka a pred Vianocami mám veľmi veľa práce, povedala som si že tento rok piecť nebudem, že nám netreba a rodičom koláčiky kúpim. Nič z toho nie je realitou. Večer, keď vyšťavená vstávam od pracovného stola, s radosťou sa púšťam do pečenia a priznám sa, mám napečené viac druhov ako minulý rok. Ja si nechám pre nás len po troške, ale rodičom odnesiem zbytok, aby mali pre seba a našu rodinu, ktorá sa stretáva u rodičov každý rok na prvý aj druhý sviatok vianočný.
marianne
@dvorka (22.12.2021 14:20)

Presne, mám to rovnako. Pri pečení, varení a čítaní receptov relaxujem, mne to pomáha veľmi. Som denne min 8 až 10 hod. pracovne pri PC tak varenie a pečenie ma dokonale uvoľní od stresu. A ešte babranie sa v hline s rastlinkami. Do kuchyne nikoho nepustím. Tam vypnem.






 



TOPlist