Poraďte si:
Nafukuje vás po kapuste? 4 dobré tipy, ako tomu môžete predísť

Jarmila Horváthová, 21. marca 2024     4 minúty čítania

Aj keď je kapusta mimoriadne zdravá, niektorým ľuďom spôsobuje tráviace ťažkosti. Ak patríte medzi nich, tieto rady vám pomôžu problémy zmierniť alebo im dokonca zabrániť.



Foto: Shutterstock

Hlávková kapusta je lacná, zdravá, nízkokalorická a dá sa použiť na veľa spôsobov. Jednoducho ideálna potravina. Viacerým ľuďom však jej konzumácia spôsobuje zažívacie problémy, spôsobuje plynatosť čriev, ľudovo povedané ich po kapustových jedlách nadúva.

Hlavným dôvodom, prečo môže byť kapusta náročná na tráviaci systém, je vysoký obsah vlákniny, ktorá sa v nej nachádza. Tá je zdravá a dôležitá pre vyváženú stravu, avšak pri jej rozklade v hrubom čreve sa uvoľňujú aj plyny, ktoré môžu viesť k nadúvaniu a bolestiam brucha.

Ak mávate po dobrom kapustovom obede či večeri bolenie brucha, vyskúšajte nabudúce niektorý z týchto tipov, ktoré vám pomôžu tieto problémy zmierniť alebo im dokonca zabrániť.

1. Použite vhodné korenie

Známym spôsobom, ako eliminovať nafukovanie je pridať do kapustových jedál (a je jedno, či sú varené alebo surové), korenie, ktoré podporuje trávenie. Najznámejšia je rasca a fenikel. Tie môžete dať do kapusty priamo pri varení alebo ich pridať do šalátu zo surovej kapusty.

Ak vám zrniečka prekážajú, môžete ich dať pri varení do pláteného vrecúška alebo uzatvárateľného nerezového sitka a po uvarení ich vybrať.



Foto: Shutterstock

Podobnú funkciu ako rasca a fenikel majú aj koriander, kardamóm, aníz a zázvor. Tie môžete pridať do kapusty, ak chcete dodať jedlu exotický šmrnc.

Prípadne, ak ani jednu z týchto korenín v jedle nechcete, ale feniklový čaj vám nevadí, môžete si ho uvariť a piť popri konzumácii kapustového pokrmu.

2. Zmrazte ju

Tipom, ktorý nie je veľmi známy, ba je až celkom prekvapujúci, je zmrazenie kapusty. Zistilo sa totiž, že pri konzumácii predmrazenej kapusty sa nevytvárajú takmer nijaké črevné plyny.

Nakrájanú kapustu jednoducho vložte na jeden alebo dva dni do mrazničky a až potom ju použite na varenie. Nevýhodou tejto metódy je, že varenie si musíte vopred naplánovať.



Foto: Shutterstock

3. Oblanšírujte ju

Ak chcete použiť surovú kapustu na šalát, ďalšou možnosťou je oblanšírovať ju. Blanšírovanie totiž uľahčuje jej trávenie a kapusta zostáva stále na skus pevná.



4. Pomôže aj nastrúhanie

Pomôcť môže aj spôsob, ako kapustu nakrájate. V zásade platí, že čím viac surovej kapusty zjete a čím hrubšie je nakrájaná, tým väčšie je riziko tráviacich problémov. Preto je najlepšie nakrájať ju na čo najjemnejšie pásiky. Prípadne ju môžete aj nastrúhať.



ANKETA: Mali ste už niekedy po konzumácii kapusty tráviace problémy?

82,7%



17,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist