Foto: Shutterstock
Hlávková kapusta je lacná, zdravá, nízkokalorická a dá sa použiť na veľa spôsobov. Jednoducho ideálna potravina. Viacerým ľuďom však jej konzumácia spôsobuje zažívacie problémy, spôsobuje plynatosť čriev, ľudovo povedané ich po kapustových jedlách nadúva.
Hlavným dôvodom, prečo môže byť kapusta náročná na tráviaci systém, je vysoký obsah vlákniny, ktorá sa v nej nachádza. Tá je zdravá a dôležitá pre vyváženú stravu, avšak pri jej rozklade v hrubom čreve sa uvoľňujú aj plyny, ktoré môžu viesť k nadúvaniu a bolestiam brucha.
Ak mávate po dobrom kapustovom obede či večeri bolenie brucha, vyskúšajte nabudúce niektorý z týchto tipov, ktoré vám pomôžu tieto problémy zmierniť alebo im dokonca zabrániť.
1. Použite vhodné korenie
Známym spôsobom, ako eliminovať nafukovanie je pridať do kapustových jedál (a je jedno, či sú varené alebo surové), korenie, ktoré podporuje trávenie. Najznámejšia je rasca a fenikel. Tie môžete dať do kapusty priamo pri varení alebo ich pridať do šalátu zo surovej kapusty.Ak vám zrniečka prekážajú, môžete ich dať pri varení do pláteného vrecúška alebo uzatvárateľného nerezového sitka a po uvarení ich vybrať.
Foto: Shutterstock
Podobnú funkciu ako rasca a fenikel majú aj koriander, kardamóm, aníz a zázvor. Tie môžete pridať do kapusty, ak chcete dodať jedlu exotický šmrnc.
Prípadne, ak ani jednu z týchto korenín v jedle nechcete, ale feniklový čaj vám nevadí, môžete si ho uvariť a piť popri konzumácii kapustového pokrmu.
2. Zmrazte ju
Tipom, ktorý nie je veľmi známy, ba je až celkom prekvapujúci, je zmrazenie kapusty. Zistilo sa totiž, že pri konzumácii predmrazenej kapusty sa nevytvárajú takmer nijaké črevné plyny.Nakrájanú kapustu jednoducho vložte na jeden alebo dva dni do mrazničky a až potom ju použite na varenie. Nevýhodou tejto metódy je, že varenie si musíte vopred naplánovať.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku