Uchová farbu a chuť:
5 otázok a odpovedí o blanšírovaní potravín

Jana Klimanová, 7. augusta 2023     4 minúty čítania

Už ste počuli o blanšírovaní, ale vôbec netušíte, čo si pod tým máte predstaviť? Prevedieme vás touto kuchárskou technikou tak, že ju bez problémov zvládnete aj doma.



Foto: Shutterstock

1. Na čo je to dobré?

Technika úpravy jedál blanšírovaním sa pôvodne používala vo francúzskej kuchyni, pre jednoduchšie očistenie zeleniny, ovocia, ale aj mäsa. Slovo blanchir znamená vo francúzštine vybieliť.

Výhodou blanšírovania je, že potraviny si zachovávajú nielen sviežu farbu a chuť, ale tiež vitamíny. Navyše, blanšírovaním sa redukujú aj nežiadúce mikroorganizmy v surovinách.

2. Čo všetko môžete blanšírovať?

Blanšírovať môžete sezónne ovocie a zeleninu - marhule, broskyne, paradajky, špargľu, mrkvu, hrášok, ružičkový kel, brokolicu, karfiol či zelenú strukovú fazuľku. Aj huby sa odporúča pre ich mrazením blanšírovať. Ak takýmto spôsobom upravíte špenát, zbavíte ho nežiaducej pachuti, žihľava vás vďaka blanšírovaniu “nepopáli”.

Blanšírovanú zeleninu môžete použiť ako prílohu k hlavnému jedlu, ale aj na ďalšiu tepelnú úpravu - napríklad paradajky do omáčky na cestoviny. Takto upravené suroviny môžete mraziť a sterilizovať.

Zaujímavosťou je, že sa blanšíruje aj mäso. Pri tejto úprave si zachová šťavnatosť a jednoduchšie ho odblaníte. Ak oblanšírujete vnútornosti, zbavíte ich nepríjemného zápachu a chuti. Platí, že mäso by ste mali nechať vo vriacej vode dovtedy, kým zbelie.

Ak chcete rýchlo odstrániť šupku z mandlí ale aj iných orechov, oblanšírujte ich. Takto upravené majú jemnejšiu chuť a môžete z nich tiež pripraviť bezlepkovú mandľovú múku.



Foto: Shutterstock

3. Kedy blanšírovanie využiť?

  • ak chcete z ovocia, zeleniny alebo orechov odstrániť šupky
  • ak chcete zjemniť štruktúru potraviny alebo skrátiť dobu jej úpravy
  • ak treba odstrániť arómu alebo pachuť nejakej potraviny (vnútorností)
  • pred mrazením ovocia, zeleniny alebo húb
  • pre jednoduchšie odstránenie blán z mäsa



  • 4. Ako to urobiť?

    Suroviny očistite a ak treba, nakrájajte ich na rovnako veľké kúsky. Blanšírovať by ste mali vždy jeden druh ovocia alebo zeleniny, nemiešajte rôzne druhy potravín.

    Najskôr sa surovina ponorí do horúcej vody alebo krátko povarí a následne prudko ochladí v nádobe so studenou vodou, ideálne aj s pridaním ľadu v pomere 1:1.

    Nezabudnite, že pri varení aj ochladzovaní musia byť suroviny úplne ponorené pod hladinou. Najlepšie je použiť nerezové sitko, ktoré spolu s potravinami ponoríte najprv do vriacej a potom do studenej vody. Ochladenú surovinu sceďte a nechajte odkvapkať na utierke.



    Foto: Shutterstock

    5. Ako dlho blanšírovať?

  • 1 minúta: hrášok, nakrájaná kapusta
  • 2 minúty: brokolica, špargľa, jahody
  • 3 minúty: kukurica, mrkva, huby
  • 7 minút: paradajky, broskyne



  • Pozrite sa, ako si uľahčiť šúpanie paradajok blanšírovaním:


    Zdroj: Televízia Varecha



    ANKETA: Už ste niekedy blanšírovali?

    79,4%



    20,6%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist