Fedor Malík:
Piešťanské „babky“ a srnčí guláš

Fedor Malík, 16. apríla 2013     2 minúty čítania

Pravidelne, už štrnásť rokov, vždy v pašiový utorok Hotelová akadémia v Piešťanoch organizuje juniorské somelierske majstrovstvá Slovenska. Nebolo to inak ani tohto roku.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Mladí somelieri sú čoraz vzdelanejší a zručnejší. Vo svojom remesle sa vyznajú a s vínom sa vedia náležite pomaznať. Piešťanská súťaž je náročná a trvá do popoludňajších hodín. Potom sa organizuje sláva, odovzdávajú sa diplomy i kytice. V auditóriu sedia vzácni a navoňaní hostia. Všetci sa usmievajú a po chvíli si svorne sadajú k slávnostne prestretým stolom. Pri tom ústrednom tohto roku sedel i francúzsky veľvyslanec. Je to distingvovaný pán, človek kultivovaných mravov. Vyzná sa i v gastronómii a vie, čo je fajnové, delikatesné a originálne.
Pozoroval som ho od vedľajšieho stola. Napred si na tanier naložil zeleninový šalát a pokvapkal ho dresingom. V pohári mal tichú minerálku. Na jeho druhom tanieriku trónila syrová roláda a dve „piešťanské babky“. Je to hotelová špecialita. Prostá a chutná. Kocky „štricle“, vajcia, petržlenová vňať, korenie a kúsky údeného mäsa. Trochu sa to zapečie a potom uloží do krepovaného košíčka. Asi pre to údené si pán veľvyslanec dal naliať modranskú frankovku. Jedol pomaly a usmieval sa. Potom si zhlboka vydýchol a zašiel k teplému pultu.
Zmagnetizoval ho horúci srnčí guláš. Šéfkuchárka Oľga si dala na ňom záležať. Recept však nevyzradila ani jeho excelencii. Chutil mu prenáramne. Oblizoval sa ešte pri odchode a sľúbil, že do Piešťan zavíta aj o rok.



Diskusia k článku

kuchticka
Ja by som rada ochutnala nielen tie stricle, ale hlavne ten srnci gulas. Nikdy som to ani ono nejedla. A ten modry Portugal, alebo modra frankovka, oboje by bolo dobre.
modrykamen
Ja som zaťažený na divinu. Nie je najlacnešia, ale čo neurobí gurmán pre pôžitok v ústach a žalúdku? Práve včera sme dojedli srnčí guľáš- vydaril sa. Zapili sme to Merlotom. No, pohádka... Dnes už rôzne salaše, koliby, motoresty a lepšie reštaurácie ponúkajú jedlá z diviny. Celkom dobre to dokážu pripraviť. Akurát, že divinové jedlo je drahšie ako vyprážaný syr s hranolkami a tatarkou.
jillsun
ja divinu nemusim, ale Piestany milujem... a rovnako mam rada dobre napady ohladom varenia.






 



TOPlist