Petra Tóthová:
Stále sa musím učiť

Jana Štrbková, Veronika Lucáková, 10. júna 2023     14 minút čítania

Lietala po celom svete, ale nakoniec sa usadila na Slovensku a vďaka šou Pečie celé Slovensko si získala srdcia milovníkov sladkostí v každom kúte našej krajiny. Nielen o tom sa však porotkyňa Petra Tóthová porozprávala so šéfredaktorkou mesačníka Varecha Janou Štrbkovou a redaktorkou Televízie Varecha Veronikou Lucákovou.



Vďaka šou Pečie celé Slovensko si získala srdcia mnohých milovníkov pečenia.
Foto: RTVS


Bolo to náročné sťahovanie?

Sťahovala som sa štrnásty raz a mala som veľké plány. V našom byte sme bývali sedem rokov a myslela som si, ako to skvelo všetko zorganizujem, pretože mám so sťahovaním tak veľa skúseností. Nekončiaci sa počet škatúľ a vriec ma však veľmi rýchlo vyviedol z rovnováhy a veru som si aj poplakala, a to aj pri balení, aj počas vybaľovania, keď som nevedela nájsť to, čo som práve potrebovala. Dodnes ma ešte v garáži čakajú nevybalené vrecia.

Čo si vybaľovala prvé?

Moje knihy, najmä tie kuchárske. Pri vyberaní zo škatúľ som si ich dokonca spočítala, mám ich 180, najmä v angličtine a v slovenčine, no sú medzi nimi aj štyri v kórejčine, jedna v malajčine a jedna v niektorom z indických jazykov. Ako letuška som veľa cestovala po svete a keď ma v niektorej krajine kuchárska kniha zaujala krásnymi obrázkami, tak som si ju kúpila. A teraz ich zbieram.

„Po prvej šou Pečie celé Slovensko som si povedala, že Viky je malý len raz a na trištvrte roka som sa stiahla zo sociálnych sietí, aby som sa mu mohla čo najviac venovať.“

Keď si pracovala ako letuška, po svete si nezbierala len knihy, ale aj cukrárske kurzy. Podľa čoho si si ich vyberala?

Podobne ako história sa delí na udalosti za nášho letopočtu a pred ním, aj môj život je rozdelený na roky pred tým, ako sa nám narodil syn a po tom. Keď som pracovala ako letuška, bola som bez záväzkov a mala dostatok voľného času, mohla som absolvovať každý kurz, ktorý ma zaujal. A tak som sa učila v Londýne, v New Yorku, v Zürichu aj v Austrálii. Bolo to pred pätnástimi rokmi a vtedy o možnostiach, aké máme na Slovensku dnes, nebolo ani chýru. Dnes už ani nemusíme cestovať a mnohé kurzy vieme absolvovať online bez toho, aby sme odišli z domu. Aj keď to podľa mňa nie je úplne ono. Sama robím kurzy pre ľudí a zistila som, že je veľmi dôležité, aby im v tej správnej chvíli niekto viedol ruku, aby im ukázal, aký tlak vyvinúť na zdobiace vrecko a zodpovedal na mnohé otázky, ktoré sa im počas práce vynoria.





Diskusia k článku







 



TOPlist