Foto: RTVS
Petra Tóthová je cukrárka, lektorka, cake designerka, porotkyňa najsladšej šou Pečie celé Slovensko a autorka kuchárskych kníh. Pôsobila ako letuška, vyštudovala tri vysoké školy, absolvovala desiatky cukrárskych kurzov vrátane najlepšej kuchárskej školy na svete Le Cordon Bleu v Londýne. Je vydatá a spolu s manželom Petrom a so synčekom žijú v dome neďaleko Bratislavy.
Pred časom sme si u teba v cukrárni plnili sen, absolvovali sme cukrársky kurz a v tvojej výrobni sme praxovali. Veľmi sa nám páčilo, že si precízna, všetko muselo byť tip-top. Počas prípravy tvojich receptúr sme si uvedomili, že cukrárčina je matematika, v ktorej všetko musí sedieť.
Áno, matematika v cukrárčine je jednou zo záruk úspechu, bez nej to nejde. V oblasti chutí je určite možné byť kreatívny, ale myslím si, že v rámci technológií presná matematika nesmie chýbať.
Aké sú tvoje ďalšie vášne okrem pečenia?
Milujem učiť sa a cestovať, to sú dve vášne, ktoré ma sprevádzajú po celý život. Dnes mi už zostalo zatiaľ len to učenie, pretože sa spolu s manželom staráme o nášho krásneho malého syna.
To sa zmení, veď malý čoskoro vyrastie.
Áno, podporujem ho v tom, nech veľa spí a je, nech dobre rastie, aby sme mohli čoskoro cestovať. Na klasickej dovolenke sme spolu ešte všetci traja neboli a myslím si, že nám to tento rok ani nevyjde, pretože si budeme užívať náš nový dom. Sťahovali sme sa tesne pred Vianocami a prvýkrát sme v ňom spali 20. decembra. Na Vianoce som stihla pripraviť len dva nepečené koláče. S malým Vikim som piekla medovníky aj vanilkové rožky až po sviatkoch.
Je najväčšia miestnosť v tvojom dome kuchyňa?
Najväčšia je obývačka, kuchyňu mám síce menšiu, ale o to krajšiu, moju vysnívanú. Mám však garáž, do ktorej viem odložiť veľa vecí. Môže tam byť náhradná chladnička, police, druhá špajza. V kuchyni mám veci, ktoré potrebujem najčastejšie, a tie, ktoré vytiahnem raz za rok, napríklad formu na barančeka, môžu byť v garáži.
Diskusia k článku