Foto: Pravda - Ivan Majerský
K vinárovmu dubovému stolu si sadneme o niečo neskôr. Už v tieto dni máme na to šancu. Jedenásteho novembra prichádza, možno, že aj na bielom koni, svätý Martin. My si ho len pripomíname, no Moraváci v tento čas bujaria. "Svatomartinská husa" sa bude podávať na desiatky spôsobov. Bohatší si pripravia pečenú hus s marhuľovou plnkou.
Zo sušených marhúľ macerovaných v bielom víne, jabĺk, cibule, majoránky, soli a čierneho korenia. Hus potom zašijú, pečú a obracajú ju zo tri hodiny. Na tanieri sa servíruje chrumkavá husacina s knedlíkmi a dusenou kapustou. Červenou aj bielou. Bielou preto, bo húska mala biele perie...
Dočkalovci z Bulhar plnia hus zmesou jabĺčok, hrebíčka, byliniek a vínneho konfitu. Hus sa pečie celé doobedie a podáva sa so zemiakovými knedlíkmi a (opäť) s bielou dusenou kapustou, ochutenou opečenou slaninou...
Terezia Vansová radí ako narábať so starými kŕmenými husami. Takého vtáka treba posekať, uvariť a pripraviť z neho polievku alebo paprikáš. Stehná a prsia možno však aj vyúdiť, či zomlieť a pripraviť karbonátky.
Z husacích drobkov sa zase robí chutné rizoto, na povrchu dekorované krájanou husacou pečienkou. Vansová ju nazýva "májka". A ešte tu máme recept na plnený husací krk, ktorý si pred časom pripravovala malokarpatská chudoba.
Krk sa s husou nepečie a tak koža z neho sa plní do tvaru mäsovej rolky. Pečie sa na husacej masti a podáva sa s varenými zemiakmi. Treba to skúsiť teraz, v tomto čase, keď sú pivnice plné "ostrejšieho" a kyslejšieho rampášu.
Diskusia k článku