Fedor Malík:
Pečená hus s rampášom

Fedor Malík, 14. novembra 2023     2 minúty čítania

Oberačky už máme za sebou. Vinice spustli a pažravé škorce sú už preč. Úroda hrozna bola slabšia, vína však nebudú na zahodenie. Tak sme sa ponáhľali, že sme pozabudli aj na oldomáš. Nevadí.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

K vinárovmu dubovému stolu si sadneme o niečo neskôr. Už v tieto dni máme na to šancu. Jedenásteho novembra prichádza, možno, že aj na bielom koni, svätý Martin. My si ho len pripomíname, no Moraváci v tento čas bujaria. "Svatomartinská husa" sa bude podávať na desiatky spôsobov. Bohatší si pripravia pečenú hus s marhuľovou plnkou.

Zo sušených marhúľ macerovaných v bielom víne, jabĺk, cibule, majoránky, soli a čierneho korenia. Hus potom zašijú, pečú a obracajú ju zo tri hodiny. Na tanieri sa servíruje chrumkavá husacina s knedlíkmi a dusenou kapustou. Červenou aj bielou. Bielou preto, bo húska mala biele perie...

Dočkalovci z Bulhar plnia hus zmesou jabĺčok, hrebíčka, byliniek a vínneho konfitu. Hus sa pečie celé doobedie a podáva sa so zemiakovými knedlíkmi a (opäť) s bielou dusenou kapustou, ochutenou opečenou slaninou...

Terezia Vansová radí ako narábať so starými kŕmenými husami. Takého vtáka treba posekať, uvariť a pripraviť z neho polievku alebo paprikáš. Stehná a prsia možno však aj vyúdiť, či zomlieť a pripraviť karbonátky.

Z husacích drobkov sa zase robí chutné rizoto, na povrchu dekorované krájanou husacou pečienkou. Vansová ju nazýva "májka". A ešte tu máme recept na plnený husací krk, ktorý si pred časom pripravovala malokarpatská chudoba.

Krk sa s husou nepečie a tak koža z neho sa plní do tvaru mäsovej rolky. Pečie sa na husacej masti a podáva sa s varenými zemiakmi. Treba to skúsiť teraz, v tomto čase, keď sú pivnice plné "ostrejšieho" a kyslejšieho rampášu.



Diskusia k článku

chorvatka
No tym plnenym husacim krkom ste mi pripomenuli moje detstvo, ked to robila moja Babicka z Moravy. Ako deti sme mali radsej tuto pochutku nez mäso, hoci ani husacou pecienkou, co mama pripravila na husacej masti, sme nepohrdli. Bola to pochutka vyhradena detom; o tej vsak nepisete.Ako sa pripravuje dnes ?






 



TOPlist