O víne:
Pavol Michálek: Ročník hral vinohradom do nôty

Jozef Sedlák, Pravda, 28. decembra 2019     7 minút čítania

Slovensko je jednou z najmenších vinárskych krajín na svete. Málokde nájdeme toľko rozdielnych vinohradníckych oblastí. Môže za to terroir. V posledných rokoch pútajú pozornosť vína z podvihorlatskej obce Orechová. Akú pečať im vtlačil ročník 2019, o tom hovoríme s tvorcom vín Pavlom Michálkom, zakladateľom vinárstva Pivnica Orechová.

Vinohrady, vinice
Vinice v Orechovej ležia na sopečných vyvrelinách.
Autor: ,

Podľa Francúzov je ročník osudom vína. Bolo počasie tohto roku vaším spojencom, alebo vám napínalo nervy do poslednej chvíle?

Končiaci sa rok 2019 považujeme v Sobranskej vinohradníckej oblasti za ročník s vynikajúcimi podmienkami pre vegetáciu viniča. Klimatické podmienky v čase vegetačnej aktivity vinnej révy boli v Orechovej blízke optimálnym. Vinohrady získali dostatok slnečnej energie a priebeh zrážok bol akurátny s ohľadom na potreby rastu, tvorby cukru, kyselín i obsahu senzorických látok vo víne.

Boli ste spokojný s kvalitou hroznových bobúľ?

Príroda nám dožičila fyziologicky vyzreté hrozno s komplexnými zásobami cukru a najmä kyselín. Tie sa v posledných ročníkoch stávali kvôli enormnému suchu a vysokým teplotám vzácnosťou, v mušte chýbajúcou či nedostatočne zastúpenou substanciou. Veľkou prednosťou hrozna ročníka 2019 sú sebavedomé odrodové vône. Bol to rok, ktorý v konečnom dôsledku priniesol krásne harmonické vína.

Ak je ročník osudom vína, potom terroir je svedkom rozdielu, ktorý vo víne ukáže vinič. Čo je príznačné pre prostredie, v ktorom sa rodí orechovské víno?

Možno stojí za to pripomenúť, že naše vína sa rodia na pôdach, ktoré ležia na sopečných vyvrelinách. Pred miliónmi rokov ich vychrlili do najvýchodnejšieho kúta Slovenska stratovulkány Vihorlat a Popriečny. Do pôdy sa dostalo z útrob Zeme veľa chemických prvkov, aj preto ovocné plody majú výborné chuťové a aromatické vlastnosti. Nič však nebýva automaticky, kľúčom k pokladom územia je vinohradník a neopakovateľnosť vína je vždy dielom ročníka.

Základom dobrého vína je zdravé hrozno. Ako ste sa oň starali?

Zdravotný stav viniča v našich vinohradoch bol počas vegetácie až do zberu veľmi dobrý. V ochrane viniča sme v prevažujúcej miere, po dobrých skúsenostiach z rokov minulých, používali ekologické bio prípravky. Dôraz sme položili na prevenciu, čo umožňovala úzka spolupráca so systémami signalizácie a prognózy tlaku chorôb. Nie náhodou sme stavili na ekologické, šetrné prostriedky ochrany viniča. Umožňujú dosiahnuť prírode blízke hospodárenie vo vinohradoch, vedú k ochrane rôznorodosti flóry a fauny a postupne vylučujú využívanie cudzorodých látok v našich vinohradoch.

Platí táto zásada aj pri výrobe vína?

Pravdaže. Vďaka vysokej kvalite hrozna ročníka 2019 sme aplikovali do vinárskej praxe ďalšie významné technologické zásady, aby sme sa priblížili nášmu vinárskemu zámeru – minimalizovať v procese spracovania hrozna využívanie oxidu siričitého a zároveň vo všetkých našich vínach zabezpečiť obsah alergizujúcej látky histamín na zdravotne vyhovujúcej úrovni.

Vinohradník a vinár Pavol Michálek.
Vinohradník a vinár Pavol Michálek.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Ako ste to dosiahli?

Základným predpokladom pre dosiahnutie týchto zámerov bolo dopestovať kvalitné hrozno s maximálnym obsahom zdravých vyzretých bobúľ a minimalizovať nedozreté a chorobou poškodené plody, zelené úlomky strapiny a listov. Stále väčší význam nadobúda i mechanické odstránenie drobného hmyzu z hrozna, najmä lienky ázijskej. Výskyt týchto nežiaducich prímesí v spracovávanom hrozne a následne i vo víne spôsobuje v konečnom dôsledku nestabilitu vína, ale aj zvýšený obsah nepríjemne trieslových a horkých látok, ktoré potrebujú ďalšie technologické zásahy a následne zvyšujú aj potrebu sírenia vína.

Akým spôsobom robíte prebierku hrozna?

Uplatňujeme tzv. selective proces. V praxi ide o prebierku bobúľ a kvalitatívnu finalizáciu hrozna na triediacej linke, ktorá mechanickým spôsobom a veľmi šetrne odstráni zo spracovávaného hrozna balast vrátane veľkej časti uvoľnených hroznových jadierok predovšetkým u modrých odrôd.

Zo sudov už obrazne povedané vykukujú mladé vína. Aké požehnal ročník 2019 Pivnici Orechová?

Mladé vína, ktoré sú už na trhu – Müller Thurgau 2019, Moravský muškát 2019 a úplná novinka v našom sortimente, Dunaj rosé 2019, potvrdzujú naše pozitívne očakávania. Vynikajú odrodovým charakterom, vyzretou sebavedomou aromatikou, čo završuje harmonická chuť. Mladé vína sú predzvesťou nádherných vín ročníka 2019.

Novošľachtenec Dunaj v ružovej verzii je neobvyklý. Ako sa udomácnila táto modrá odroda v ružovom variante?

Boli sme milo prekvapení. Vďaka fyziologicky vyzretému hroznu sme všetky ružové vína ročníka 2019 vyrábali jedinečným spôsobom len zo samotoku muštu, bez lisovania a nakvášania či naležania rmutu. Týmto spôsobom sme pripravili i Dunaj rosé, ktoré má krásnu žiarivú farbu, vôňu sviežeho záhradného ovocia, krémovú konzistenciu a poskytuje plný, štruktúrovaný chuťový zážitok. Jedno z príjemných prekvapení ročníka 2019, ktoré dotvára vydarenú kolekciu vín Pivnice Orechová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist