Fedor Malík:
Panenka a fazuľové pyré

Fedor Malík, 5. marca 2019     2 minúty čítania

Ten originálny recept vyzerá a chutí trochu inak. Je pôvodne z južnej Afriky. Dobre si naň spomínam. Bol som vtedy pár dní v Johannesburgu u kolegu a priateľa Jožka.



Tú nádhernú krajinu mi Jozef predstavil. Navštívili sme krajinu, národné parky, koštovali skvelé juhoafrické biele i červené vína, nazreli sme do pár reštaurácií.

Nuž a u neho doma sa vyváralo. Jeho manželka bola zdatná kuchárka a aj po „juhoafricky” to v kuchyni zvládala. Dobre si pamätám na rozlúčkovú večeru. Dominovali jej pštrosie filety s fazuľovým pyré. To pštrosie mäso je iné. Ak si však naň zvyknete, zaľúbite sa doň. Je vláčnejšie, jemnejšie a sladšie, Áno, aj mäso môže mať „medovú” chuť... Zadovážiť si pštrosie mäso je u nás predsa len problém. A keď aj, tak to nebude pštros juhoafrický. Tam vonia a chutí inak...

Bolo to treba vymeniť a recept prispôsobiť našim možnostiam a návykom. Pštrosa nahradila sviňa. To najlepšie mäso z nej. Mladá bravčová panenka. Potrebujete takú akurátnu, polkilovú. Ďalej si pripravte pol kila bielej fazule (neodmietajte tú z konzervy), drvenú rascu, mletý koriander, šesť strúčikov cesnaku, šťavu z jedného citróna, čierne korenie, soľ a olivový olej. Fazuľu premyte, cesnak orestujte a s korením premiestnite do hlbšieho kastróla. Pridajte doň olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a pár kvapiek kokosového mlieka. Tú voňajúcu masu prihrejte, dobre rozmixujte a dochuťte.

S panenkou vám už nebudem radiť. Každý z vás už vie, v akom stave ju miluje. „Panenkový" výpek zhomogenizujte a rovnako prispôsobte svojej chuti. Podlejte ním fajnové mäsko a fazuľové pyré a ozdobte petržlenovou vňaťou.

Zavrite potom oči a z hĺbky vdychujte odory falošnej Afriky. Skúste si ju pripomenúť aspoň pohárom juhoafrického barikového Chardonnay. Malo by byť slušne vyzreté a malo by byť z dobrej pivnice Simonsig z oblasti WO Stellenbosch...



Diskusia k článku







 



TOPlist