Otázka dňa:
Treba huby umývať?

Jana Klimanová, 31. augusta 2024     3 minúty čítania

Ako sa zbaviť nečistôt na hubách? Každý druh potrebuje iné zaobchádzanie, ktoré závisí aj od toho, čo s nimi chcete podniknúť.



Foto: Shutterstock

Pri zbere húb v lese môžu byť na ich šupke prilepené drobné častice pôdy, lístia alebo iné nečistoty. A hubová polievka, pri ktorej vám škrípe medzi zubami, asi nie je to, na čo máme chuť.

Nazbierané huby teda treba očistiť, a v niektorých prípadoch aj opláchnuť vodou. Týka sa to však len tých, ktoré budeme tepelne spracovávať. Huby určené na sušenie neumývame, len ich mechanicky očistíme.

Huby z obchodu

Pri komerčne pestovaných hubách predávaných v supermarketoch môžeme umývanie vynechať. Tieto huby sú väčšinou čisté, a preto skutočne stačí odstrániť len drobné nečistoty - buď špeciálnou kefkou, ale dobre poslúži aj jemná zubná kefka.

Umývať, ale rýchlo

Iné je to pri hubách nazbieraných v lese. Jednou z možností je namiesto umývania každú jednu utrieť vlhkou utierkou. To je síce cesta, ale nie, keď potrebujete spracovať dve kilá húb…

Ak sú huby veľmi znečistené, odporúča sa ponoriť ich do misky so studenou vodou a približne desať sekúnd preplachovať. Hlina, ihličie, piesok a ostatné nečistoty ostanú na dne misky a za tento krátky čas huby nemajú šancu absorbovať tekutinu. Huby po umytí rozložte na papierovú alebo čistú bavlnenú utierku.



Foto: Shutterstock

Huby s lupeňmi ako má kuriatko alebo členitým klobúkom ako má smrž najskôr opláchnite pod tečúcou vodou a potom kefkou odstráňte zvyšné nečistoty. Huby určite nedrhnite, lebo narušíte ich povrch a dostane sa do nich nežiaduca voda.

Pomôže vám múka

Jedným z ľudových, ale overených postupov je očistiť huby pomocou hladkej múky. Huby vložte do uzatvárateľnej nádoby, zasypte dvoma lyžicami múky a do polovice zalejte vodou. Nádobu zatvorte, zľahka ňou potraste a potom huby rýchlo opláchnite pod tečúcou vodou.



ANKETA: Už ste tento rok nazbierali nejaké huby?

24,8%



75,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist