Igor Čehy, lektor Thuries Academy, konzultant a majiteľ spoločnosti GastroConcept.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
1. Ak získate čerstvú divinu, určite ju pred použitím nechajte pár dní odležať, mäso bude krehkejšie. To isté platí aj v prípade, že ju chcete zmraziť.
2. Ak dostanete od niekoho zmrazenú divinu, snažte sa zistiť, z akého druhu aj časti zvieraťa je mäso a podľa toho vybrať recept.
3. Divina nepotrebuje veľmi dlhý čas úpravy. Ak sa niekomu zdá tuhá, je to skôr preto, lebo ide o chudé mäso, prakticky bez obsahu tuku. Je škoda rozvariť ju príliš dlhou tepelnou úpravou.
4. Mäso z diviny má špecifickú arómu, nezničte ju prílišným pácovaním s množstvom cesnaku a byliniek. Aj tu platí, že všetko s mierou, bylinky by mali jej chuť podčiarknuť, nie zničiť.
5. Divina má rada sladké a sladkokyslé chute. Preto je vhodné podlievať ju napríklad vínom a do omáčok k nej pridať bobuľové, resp. lesné ovocie. Prípadne ju podávať s džemom alebo rôsolom z lesného či bobuľového ovocia.
6. Delikátnu chuť omáčky k divine dosiahnete, keď do nej pred dokončením prilejete ešte trochu červeného vína, napríklad alibernetu, k tomu trochu nastrúhanej tmavej čokolády a necháte zovrieť.
Diskusia k článku