Odborník radí:
Nemáte skúsenosti s divinou? Pomôžu vám tipy do šéfkuchára

Jarmila Horváthová, 23. októbra 2022     3 minúty čítania

Dostať sa k divine nie je v súčasnosti až také zložité. Čo s ňou, ak ju už máte na stole? Niekoľko tipov nám dal Igor Čehy, držiteľ mnohých šéfkuchárskych ocenení.



Igor Čehy, lektor Thuries Academy, konzultant a majiteľ spoločnosti GastroConcept.
Foto: Pravda - Ivan Majerský

1. Ak získate čerstvú divinu, určite ju pred použitím nechajte pár dní odležať, mäso bude krehkejšie. To isté platí aj v prípade, že ju chcete zmraziť.

2. Ak dostanete od niekoho zmrazenú divinu, snažte sa zistiť, z akého druhu aj časti zvieraťa je mäso a podľa toho vybrať recept.

3. Divina nepotrebuje veľmi dlhý čas úpravy. Ak sa niekomu zdá tuhá, je to skôr preto, lebo ide o chudé mäso, prakticky bez obsahu tuku. Je škoda rozvariť ju príliš dlhou tepelnou úpravou.

4. Mäso z diviny má špecifickú arómu, nezničte ju prílišným pácovaním s množstvom cesnaku a byliniek. Aj tu platí, že všetko s mierou, bylinky by mali jej chuť podčiarknuť, nie zničiť.

5. Divina má rada sladké a sladkokyslé chute. Preto je vhodné podlievať ju napríklad vínom a do omáčok k nej pridať bobuľové, resp. lesné ovocie. Prípadne ju podávať s džemom alebo rôsolom z lesného či bobuľového ovocia.

6. Delikátnu chuť omáčky k divine dosiahnete, keď do nej pred dokončením prilejete ešte trochu červeného vína, napríklad alibernetu, k tomu trochu nastrúhanej tmavej čokolády a necháte zovrieť.

TIP

V obchodnej sieti sa najčastejšie predáva zmrazená divina. Je to trochu lotéria, keďže neviete, či bolo mäso pred zmrazením odležané, alebo nie, ale na dusenie a na guláše to neprekáža. Krehké, odležané mäso je potrebné na prípravu minútok.


Pripravte si sviečkovú na smotane z diviačieho stehna:







Diskusia k článku







 



TOPlist