Od antipasti po dolci:
Ako si objednávať v reštaurácii na dovolenke v Taliansku? Pomôže vám náš sprievodca autentickými chodmi

Jana Klimanová, 14. júla 2023     4 minúty čítania

Chystáte sa na dovolenke v Taliansku navštíviť miestne reštaurácie? Zaskočiť vás môžu názvy jednotlivých chodov, ktoré nájdete na jedálnom lístku. Vysvetlíme vám, čo znamenajú.



Foto: Shutterstock

1. Antipasti - predjedlá

Predjedlom sa všetko začína. Môže byť studené (antipasti freddi) alebo teplé (antipasti caldi). V ponuke sú regionálne syry a údeniny, ako napríklad mortadella, prosciutto crudo s melónom, olivy, prípadne mozzarella s paradajkami a bazalkou (insalata caprese), či opečená bruschetta (opečený chlieb, na ktorom sú napríklad paradajky, bazalka, cesnak). Vyskúšať môžete aj marinované sardinky (alici marinate) alebo chobotnicový šalát (insalata di polpo).





ANKETA: Navštívili ste niekedy v Taliansku nejakú miestnu reštauráciu?

81,0%



19,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist