Obľúbená príloha:
Ktorú ryžu pred varením nepremývať a prečo je studená voda tabu?

Jarmila Horváthová, 22. marca 2023     3 minúty čítania

Každý druh ryže má svoje pravidlá na prípravu. Nepokazte si svoju obľúbenú prílohu nesprávnym varením.



Foto: Shutterstock

Premývanie nie je vždy vhodné

Nie je ryža ako ryža. Ryža sa líši nielen svojou odrodou, ale aj spôsobom prípravy. Napríklad paraboiled ryža je predvarená, a preto má iný čas varenia ako napríklad biela ryža. Obidve ryže by sa mali pred varením premyť na sitku, aby sa zo zŕn odstránili nečistoty a škrob, ktorý má na svedomí, že sa ryža pri varení často zlepí. Škrob navyše obsahuje sacharidy a tak premývanie hrá v prospech všetkých diétujúcich. Ryžu by ste mali preplachovať, kým voda nebude číra.

Preplachovanie vodou však určite neaplikujte pri ryži na talianske risotto (odroda arborio alebo carnaroli), ktoré by malo mať krémovú konzistenciu. A práve tú zabezpečuje škrob ako potrebné spojivo, preto rizotovú ryžu nepremývajte.



Foto: Shutterstock

Studená voda je tabu

Ak ryžu pred zaliatím vodou najprv opečiete na oleji, nikdy ju potom nezalievajte studenou vodou. Pridanie studenej vody je tabu, proces „napučiavania“ preruší a ryža sa musí v podstate začať variť odznova, čím, okrem iného, rastie aj spotreba energie. Rovnako, ak počas varenia ryže potrebujete vodu doliať, použite vriacu vodu z rýchlovarnej kanvice.

Ryžu treba variť vždy prikrytú. Ak varíte ryžu bez zakrytia, hrozí, že sa z nej odparí príliš veľa tekutiny a ryža bude suchá. Aby bola akurátna, odporúča sa nechať ju trochu pootvorenú, aby para cirkulovala a mohla trochu unikať. Po uvarení ryžu hneď neservírujte ani nemiešajte, mala by chvíľu prikrytá odpočívať.



Foto: Shutterstock

Rozdielna dĺžka varenia

Dĺžka varenia rôznych druhov ryže je najmä otázkou skúseností, ale navigovať vás môžu aj informácie na obale.

Dlhozrnná ryža paraboiled potrebuje približne 18 minút, klasická guľatozrnná ryža 20 minút a čierna a červená ryža 35 až 40 minút. Najdlhšie sa varí celozrnná ryža, aj viac ako 45 minút.

Na jednu šálku ryže sa v princípe používajú dve šálky vody. Namiesto vody môžete použiť aj vývar, treba však rátať s tým, že ryža preberie jeho chuť.



Foto: Shutterstock

Tajomstvo dochutenia

Ryža je chuťovo neutrálna, preto ju možno rôzne dochutiť. Ak jej chcete dodať stredomorský šmrnc, použite pri príprave niektorý z týchto olejov: olivový, orechový, olej z lieskových orieškov alebo hľuzovkový olej.

Z byliniek sa najlepšie hodia bazalka, rozmarín, cesnak, oregano a muškátový oriešok. Ak chcete orientálny nádych, tak použite kardamóm, koriander, rímsku rascu, škoricu, prípadne orientálne zmesi korenín.



Foto: Shutterstock





ANKETA: Máte ako prílohu radšej ryžu než zemiaky?

45,1%



54,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist