Obal je dôležitý:
V plaste, tetrapaku alebo v skle. Ktoré mlieko vydrží dlhšie?

Jana Klimanová, 10. septembra 2024     4 minúty čítania

Obal, v ktorom sa mlieko nachádza, ovplyvňuje jeho trvanlivosť a kvalitu. Sú sklenené fľaše tou najsprávnejšou voľbou?



Foto: Shutterstock

Radi by ste si kúpili mlieko od farmára, ale nechce sa vám ťahať so sklenenými fľašami? A prečo sa vlastne v dnešnej dobe ešte stále používajú na mlieko sklenené fľaše?

Obal, v ktorom sa mlieko nachádza, má zásadný vplyv na jeho kvalitatívne vlastnosti i trvanlivosť. S ohľadom na toto nie je návrat skleneného obalu len nostalgickým trendom milovníkov starých čias. Mlieko totiž vydrží dlhšie čerstvé, ak je skladované v sklenenej fľaši, oproti plastovej fľaši či tetrapakovej krabici.

Za kazenie mlieka sú zodpovedné baktérie a akékoľvek vystavenie mlieka kyslíku, teplu alebo svetlu môže spôsobiť ich rýchle množenie. Po otvorení nádoby sa mlieko dostáva do kontaktu so vzduchom a baktérie sa začínajú množiť. Preto je dôležitá tesnosť uzáveru nádoby - a sklenené fľaše majú zvyčajne tesnejší uzáver ako ich tetrapakové náprotivky.



Foto: Shutterstock

Sklo tiež udrží nižšiu teplotu mimo chladničky dlhšie než plast či kartón, čo znamená, že pri prenášaní mlieka z obchodu domov, či z chladničky na stôl a späť je menšie riziko nárastu teploty, ktorá by podporovala množenie baktérií.

Nepriatelia mlieka

Vždy, keď otvoríte obal s mliekom, dostane sa doň vzduch, vďaka ktorému sa začnú množiť baktérie rodu Lactobacillus. Tie premieňajú laktózu v mlieku na kyselinu mliečnu, ktorá spôsobuje kyslú chuť skazeného mlieka.

Okrem baktérií je nepriateľom mlieka aj svetlo. Mlieko ponechané pri izbovej teplote, na ktoré dopadá svetlo, získa pachuť už po štyroch hodinách. Po 16 hodinách stráca viac ako polovicu množstva vitamínu A a riboflavínu.

Zdroj: vedanadosah.cvtisr.sk


Sklo vydrží dlhšie

Dlhšia trvanlivosť mlieka je už sama o sebe dobrým dôvodom pre kúpu mlieka v sklenenej fľaši, no existuje aj niekoľko ďalších, ktoré sklo ešte viac zatraktívňujú.

Po prvé, mlieko si v sklenenej fľaši uchováva lepšiu chuť. Plasty a kartón sú pórovitejšie než sklo, čo umožňuje prienik nežiaducich pachov, ktoré môžu ovplyvniť chuť mlieka. Tento problém je výraznejší najmä pri nízkotučnom mlieku v porovnaní s mliekom s vyšším obsahom tuku.

Ďalším, nezanedbateľným dôvodom je životné prostredie. Zatiaľ čo plast aj sklo sú recyklovateľné, sklenené fľaše vydržia dlhšie, pretože sú odolnejšie. V priemere sa dajú znovu použiť 20 až 30-krát predtým, než sú recyklované. Plastové fľaše by takýto počet opakovaných použití pravdepodobne neprežili.

Aj rastlinné?

A čo rastlinné mlieka ako ovsené, mandľové či ryžové? Oplatí sa tieto nápoje z tetrapakových krabíc preliať do sklenených fliaš? Všeobecne platí, že rastlinné mlieka majú dlhšiu trvanlivosť, pretože sú pasterizované alebo ultrapasterizované (UHT).



Foto: Shutterstock

Avšak baktérie, teplo a vzduch sú rovnako nepriatelia rastlinných mliek ako tých živočíšnych. Preto ak chcete udržať rastlinné mlieko čerstvé dlhšie, preliatie do sklenenej fľaše s tesným uzáverom a uloženie v najchladnejšej časti chladničky (nie vo dverách) je tým správnym krokom.

Ak si vyrábate vlastné rastlinné mlieko doma, jeho trvanlivosť bude, samozrejme, oveľa kratšia. V tomto prípade je sklenená fľaša skutočne nevyhnutnosťou.





ANKETA: Kupujete mlieko v skle?

28,2%



71,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist