Foto: Shutterstock
Ak sa niektorého šéfkuchára opýtate, čo by si v reštaurácii nikdy neobjednal, odpovede môžu byť rôzne, ale jedno jedlo sa medzi nimi bude určite nachádzať – soté. Prečo? Pretože doň sa používajú všetky zvyšky z kuchyne.
Čo je pre hosťa pohroma, však môže byť doma výhra. Pretože soté, čo je vlastne na menšie či väčšie kúsky nakrájané mäso (ale môže to byť aj tofu), do ktorého sa zakomponujú ďalšie prísady a spolu sa udusia, nemusíte robiť len zo zvyškov. Ak jeho prípravu budete vopred plánovať, môžete si ho urobiť presne podľa svojej chuti, takže z neho bude ozajstná lahôdka.
Domáce soté je nepopierateľne vďačné jedlo, pri jeho príprave sa fantázii medze nekladú, a môžete ho prispôsobiť tomu, čo práve v chladničke či špajze máte.
Správne dochutenie je základ
Na prípravu soté sa okrem surovín typu „čo dom dal“ používajú najčastejšie kuracie prsia, bravčové či teľacie mäso. Kuracie soté je výborné, keď sa dochutí citrónovou šťavou, soľou, korením a muškátovým orieškom. Možno to znie zvláštne, ale tak ako soľ zvýrazňuje chuť sladkých jedál, štipka cukru zase zvýrazní chuť tohto jedla.A do bravčového soté môžete skúsiť zase pridať napríklad 1 PL kapár. Ak chcete vášmu soté dodať exotický nádych, použite koreniny na indické karí a škoricu. Ak použijete citrónovú trávu, koriander a čili, tak mu dodáte thajský šmrnc. A ak máte radi skôr taliansky nádych, tak pridajte výdatne oregano a cesnak.
Vylepšite omáčku
Ak pripravujete kuracie soté a chcete dodať šťave, či omáčke k nemu iný šmrnc, pridajte do nej žĺtky so smotanou. Vyšľahajte 2 čerstvé žĺtky a 150 g smotany na šľahanie. Postupne do zmesi vmiešajte približne 3 PL teplej omáčky zo soté, aby sa vyrovnali teploty.Potom žĺtkovú zmes vmiešajte pomaly do soté. Krátko zohrejte, ale už nevarte, aby sa žĺtok nezrazil.
Keď vám takéto soté zostane a chcete ho potom prihriať, tak len na miernom až strednom ohni za občasného miešania.
Ktorá príloha je najlepšia
Keďže soté je vlastne mäso so šťavou, resp. omáčkou, ako príloha je výborná ryža - je to preto, lebo sa dokáže skvele spojiť so šťavou. Ak nechcete ako prílohu zvoliť ryžu, podávajte varené zemiaky – môžu byť aj s petržlenovou vňaťou.Ak vám zostali zvyšky soté, ale príloha k nemu sa vám už minula, tak riešením je biele pečivo, či už rožky alebo žemle. Niekto si ich dokonca namáča do šťavy.
Foto: Shutterstock
Skúste soté netradične
Ak chcete soté pripraviť rýchlo a ešte aj zdravo, urobte rybacie. Nie je síce až také bežné, jeho výhodou však je, že je pripravené rýchlejšie ako z iných druhov mäsa.Základom je použiť rybacie mäso, ktoré nemá kosti, takže najlepšie nejakú filetu z lososa či z tresky, zo sladkovodných rýb napríklad sumca alebo amura. K nim pridať zeleninu, najlepšia variácia je mrkva a karfiol. K rybaciemu mäsu sa hodí výborne šťava zjemnená smotanou.
Diskusia k článku