Fedor Malík:
Narodeninová kačica

Fedor Malík, 14. januára 2020     2 minúty čítania

Koniec roka 2019 nebol v pohode. Na počiatku decembra som sa konečne odhodlal na operáciu kolena.



Nebolo to med lízať. Až do Vianoc som sa trápil a potom som akosi vstúpil do seba. Pomaly som sa vracal do starých koľají. Už som si aj čosi navaril, už som začal aj písať.

Prišiel nový rok a s ním boli i dni o čosi dlhšie. A zdá sa, že aj krajšie a nádejnejšie. Bolo sa treba postaviť na nohy. Veď o pár dní oslávim „okruhliny". Zíde sa celá rodina. A tú nemám najmenšiu. Štyria synovia, štyri nevesty, šesť vnukov. Každý má iné chute, iné návyky. Jeden kurča miluje, druhý ho nenávidí. Ani bravčová krkovička s knedľou a kapustou nie je u nás gastronomickou jednotkou. Nuž a morské potvory, tie naši tiež nevyhľadávajú.

Na oslavu mojich narodenín musím pripraviť dajaký chutný gastrokompromis. Vylučovacím spôsobom som sa dopracoval ku kačici. Chrumkavej, dozlata vypečenej, s pečeným jablkom v brušku, s mandľami a medom na povrchu. Ku kačici bude červená i biela dusená kapusta. Kapusta so žltými kalifornskými hrozienkami. Prílohou budú lokše pani Mydlárikovej a nadýchaná parená knedľa z častianskej pekárne. Nuž a pre tých najmenších bude aj miska plná hranolčekov a krokiet. Pred hlavným jedlom sa budú ponúkať jednohubky s kačacou paštétou a brusnicovým želé. A na záver torta. Zvláštna, chutná, diétna. Torta mrkvová. Od tety Elenky z Vajanského ulice.

Obed to bude chutný, sýty a kaloricky bohatý. Bude sa jesť striedmo a rozvážne. A bude to treba aj čímsi zaliať. Deťom sa bude nalievať limonáda z bazového kvetu a dospelí budú mať širokú ponuku malíkovského bieleho aj červeného...



Diskusia k článku

caterina
urcite to bude vsetko chutne, o tom nepochybujem...ale hlavne vela vela zdravia






 



TOPlist