Najmladšia MasterChefka na svete:
S akým receptom Kristína Nemčková vyhrala uznávanú súťaž?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 14. januára 2021     4 minúty čítania

Kristína Nemčková má len 18 rokov a už má na konte víťazstvo v súťaži MasterChef a nedávno vydala aj svoju prvú kuchársku knihu.



Kristína Nemčková v TV Varecha pripravila tekvicový prívarok, s ktorým v 17 rokoch vyhrala ako najmladšia na svete súťaž MasterChef Česko 2019.
Foto: TV Varecha


Ste najmladšou víťazkou súťaže MasterChef na svete. Ako zmenil tento titul váš život?

Súťaž MasterChef vnímam ako 4–mesačný intenzívny kurz varenia, kde sa stretnú ľudia s rovnakým koníčkom a nadšením pre varenie a to považujem za výhru pre všetkých účastníkov. Titul MasterChef mi dodal sebadôveru a odvahu vydať unikátnu kuchársku knihu a zarobiť si na ďalší sen, ktorým je štúdium kuchárskej školy Le Cordon Bleu a bývanie v Londýne, kde momentálne študujem a žijem.

Kedy ste začali variť a piecť a kto vás najviac ovplyvnil?

Pamätám si z detstva, ako som stávala na „štokrdlíku“ za kuchynskou linkou, pretože som nedočiahla ani na pracovnú dosku, a pomáhala som rodičom pri varení. Bola to forma detskej zábavy, ktorá ma vždy bavila a časom prerástla do vášne. Gény som zdedila po babičke z Piešťan, ktorá sa pre varenie narodila a pred dôchodkom vlastnila a viedla v Piešťanoch reštauráciu.

Recepty si sama vytvárate? Ako to funguje, ráno vstanete a hneď vám napadne nový?

Moja fantázia sa rozbehne v momente, keď vidím zaujímavú surovinu v obchode alebo keď otvorím chladničku a chcem navariť z toho, čo v nej nájdem. Držím sa vo varení pravidla, že výsledné jedlo by malo mať správnu kombináciu textúr, malo by obsahovať chrumkavý a jemný element a v jedle by mali byť zastúpené chute ako kyslosť, slanosť a sladkosť. A tanier s výsledným pokrmom vnímam ako svoj podpis, a preto mi záleží i na servírovaní.

V 18 rokoch máte na konte vlastnú kuchársku knihu UPGRADE. Ako sa vám to podarilo?

Recepty som si tvorila už pred súťažou a uverejňovala ich na svojej stránke www.madebykristina.cz, ale vďaka finále, kde som inovovala tradičné slovenské jedlo tekvicový prívarok, nám doma napadlo vytvoriť takú kuchársku knihu, ktorá pomôže úplnému začiatočníkovi. Je v nej 91 receptov a naučí ho klasické, rokmi overené, babičkine jedlá, ale zároveň dá priestor tomu, kto rád v kuchyni experimentuje.



Pozrite si videorecept, ktorý Kristína Nemčková nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:









Diskusia k článku







 



TOPlist