Na vlastnej koži:
Ako sa pečie bez klasickej múky, cukru či vajec? Takéto sú skúsenosti našej redaktorky

Jarmila Horváthová, 3. mája 2023     7 minút čítania

Pečenie z alternatívnych surovín alebo s vynechaním niektorých ingrediencií má svoje úskalia a niet nad vlastné skúsenosti. S tými svojimi sa s vami podelí naša redaktorka Jarka Horváthová.



Foto: Shutterstock

Koláče bez cukru, múky alebo vajec, to sa ešte pred pár rokmi zdalo ako utópia. Napriek tomu patrí už tridsať rokov do zlatého fondu receptov našej rodiny recept na výbornú orechovú tortu, ktorá je takmer bezlepková.

Korpus skoro bez múky

V 90. rokoch minulého storočia, keď sme o koláčoch bez klasickej múky ani nechyrovali, ho sestre da­la suseda cukrárka. Odvtedy orechová torta s parížskou šľahačkou nemôže u nás chýbať pri nijakej slávnostnejšej príležitosti.

Cesto sa skladá len z vajec, mletých orechov, cukru a zo 4 lyžíc múky, ktoré sa dajú úplne bez problémov nahra­diť 4 lyžicami mandľovej múky alebo ďalšími najemno zo­mletými orechmi a korpus tak bude úplne bez lepku.

Torta sa plní parížskou šľahač­kou a korpusy sa po prekrojení natrú najprv džemom alebo marmelá­dou. My máme radi kyslejšie druhy zaváraniny, pretože výborne dopĺňajú sladkú šľahačku. Ale po­kojne si do nej môžete namiesto džemu nakrájať hoci banány.



Foto: Shutterstock

V originálnom recepte sa korpus pečie z 10 vajec, ak máte do­ma menšiu tortovú formu napr. s priemerom 22 cm, cesto z 10 va­jec sa do nej nezmestí a treba ho rozdeliť na dve polovice a upiecť každú zvlášť. Odskúšanú mám aj zmenšenú verziu zo 7 vajec a z dvoch tretín ostatných surovín, tá sa zmestí aj do formy s priemerom 24 cm.

Výhodou toho, že torta neobsahuje prakticky ni­jakú múku, je, že korpus rýchlo neobschne, zostane dlho vláčny a šťav­natý. Tento benefit je však v našej rodine zbytoč­ný, pretože torta sa vždy zje do dvoch dní.

Vianočka a linecké s experimentom

O klasickom cukre sa hovorí, že je to biely jed, ale peč­te koláče či sladké pečivo bez neho... Snahy o zdravšie pečenie sú však všade okolo nás veľké, takže aj inter­net je plný rád o tom, ako nahradiť klasický cukor prí­rodnými náhradami, ako je kokosový cukor, med, agá­vový, javorový či datľový sirup. Má to drobný háčik, nie každá náhrada sa dá použiť na každý typ koláča.

Existuje však jedna, ktorá, ako som zistila, ak na­ozaj chcete piecť bez klasického cukru, ho dokáže úplne nahradiť. Je to brezový cukor nazývaný xyli­tol. Jeho výhodou je, že má podstatne menej kalórií ako klasický repný, ale aj trstinový cukor a neškodí zubom, nevýhodou zas, že je podstatne drahší.



Foto: Shutterstock

Medzičasom sa začal objavovať aj v regáloch su­permarketov, dokonca aj v diskontoch, tak som si jed­no balenie zo zvedavosti kúpila. Keďže okrem pečenia cukor nepoužívam, tak aj nejaký čas ležal na polici. Jeho chvíľa však prišla. Išla som robiť vianočku a zistila som, že nemám krupicový cukor, ktorý bol v recepte.

Bolo podvečer, kvások zarobený, všetko navážené a do obchodu sa mi ísť nechcelo. Tak som sa rozhodla, že do cesta vyskúšam pridať xylitol. Cukru tam nemalo ísť veľa, tak som si povedala, že tým hádam nič nepokazím. Ukázalo sa to ako výborný nápad, pretože vianočka bola na nerozoznanie od tej, ktorú som predtým pripravovala s klasickým cukrom.



Foto: Shutterstock

Posmelená touto skúsenosťou som sa rozhodla upiecť linecké pečivo, v ktorom tvorí cukor dosť veľ­kú zložku. Povedala som si, že skúsim opäť nahradiť klasický cukor xylitolom. Aj tento pokus bol úspešný, linecké cesto bolo konzistenciou aj chuťou presne ta­ké isté, ako to klasické.

Ak teda uvažujete nad tým, ako nahradiť cukor bez rizika pokazenia koláča, xylitol ma nesklamal. Neviem, ako by fungoval napríklad pri šľahaní žĺt­kov či bielkov, to som neskúšala, ale ak sa len pridá­va do lineckého či kysnutého cesta, je na nerozozna­nie od klasického cukru.

Bezvaječné pagáčiky na dračku

A do tretice pečivo bez vajec. Kamarátka má silnú alergiu na vaječnú bielkovinu a vždy som si lámala hlavu nad tým, čo pripraviť, keď mala prísť na návštevu. Potom mi zišlo na um nedať do lineckého cesta žĺtok a urobiť ho len z múky, masla, cukru a prísad a zafungovalo to.

Výborné slané pečivo bez vajec sú Elenkine pa­gáčiky. Meno dostali podľa panej, ktorá ich piekla v jednej petržalskej cukrárni, ktorá, žiaľ, už neexistuje. Verím, že ich pečie niekde inde a podľa jej receptu ich robím aj ja vtedy, keď chcem ukuchtiť niečo jed­noduché, po čom sa len tak zapráši...



Foto: Shutterstock

Recept je veľmi jednoduchý: tvaroh, maslo a po­lohrubá múka v rovnakom množstve. Ja dávam masla o niečo menej, nijako to chuť ani konzistenciu nezmení. Zo všetkých surovín sa vypracuje cesto, hneď sa rozvaľká na hrúbku asi 7 mm a vykrajujú sa z neho pagáčiky. Keď sa mi nechce robiť pagáčiky, tak nakrájam ostrôžkou tyčinky a je to. Ak ich pripravujem pred návštevou spomínanej kamarátky, tak ich len potriem vodou a posypem semienkami, aké mám doma, inak sa môžu potrieť žĺtkom.

Vždy sa po nich zapráši. Pamätám si, ako sme ich raz upiekli pre návštevu, ale ešte pred ňou prišli ne­ohlásene iní známi. Ponúkli sme im Elenkine pagáčiky a všetky doslova zmizli. Známi odchádzali s ospravedlnením, že všetky zjedli, ale vraj boli také dobré, že sa inak nedalo. Tak som išla kúpiť ďalší tva­roh a keďže ide o rýchly recept, do hodiny bola upe­čená ďalšia várka. Odvtedy ich robievam nie z 250 g tvarohu, ako je v recepte, ale z pol kila.

Upečte si Elenkine pagáčiky a orechovú tortu takmer bez múky:





ANKETA: Prispôsobujete si recepty, aby ste v nich mohli použiť alternatívne suroviny a rôzne náhrady?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist