Manuál pre elévov:
7 užitočných rád, s ktorými zvládnete všetky nástrahy pečenia lístkového cesta

Jana Klimanová, 3. augusta 2023     4 minúty čítania

Nielen cukrárskym začiatočníkom sa hodí vedieť, na čo si dať pozor pri pečení dobrôt z lístkového cesta, aby ich snaženie nakoniec v rúre nevyšlo nazmar.



Foto: Shutterstock

Koláčiky z kupovaného lístkového cesta sú častokrát prvým dezertom, na ktoré si doma trúfnu cukrárski elévi. Cesto z obchodu, či už chladené v rolke alebo mrazené v kocke, je obľúbené a univerzálne. Pracuje sa s ním jednoducho a dajú sa z neho pripraviť pochúťky na slano aj na sladko, rôznych tvarov a so všakovakými náplňami. Pri pečení však treba dodržať určité zásady, aby výsledok nesklamal pekára ani jeho hostí.

1. Pri vaľkaní cesta pracovnú dosku priebežne podsypávajte hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo na ňu ani na valček. Cesto vaľkajte jedným smerom, aby ste nenarušili štruktúru vrstiev, to by vo výsledku pri pečení spôsobilo, že cesto nebude pekne lístkovať.

2. Ak nebudete robiť napríklad závin z celého plátu cesta, ale samostatné menšie koláčiky, vyvaľkané lístkové cesto krájajte ostrým nožom, aby sa okraje nezlepili a cesto sa počas pečenia dobre nadvihlo a lístkovalo. Tupý nôž pri krájaní okraje cesta stlačí a zlepí, čo znemožňuje jeho následné lístkovanie pri pečení.



Foto: Shutterstock

3. Pripravené koláčiky alebo slané pochúťky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, ale už bez múky. Papier môžete pre položením na plech namočiť, dobre sa plechu prispôsobí.

4. Ak dávate do cesta plnku, koláče na plechu pred pečením na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou. Po upečení budú hladké a bez bublín.



Foto: Shutterstock

5. Lístkové cesto sa pečie vo vopred vyhriatej rúre, pri teplote 200 °C až 220 °C. Ak by ste rúru nepredhriali, tuk, na ktorý je tento druh cesta bohatý, by sa rozpúšťal a začal by vytekať. Teplota pečenia, samozrejme, závisí od vašej rúry, ale tiež aj od odporúčania výrobcu cesta.



Foto: Shutterstock

Správne upečené slané aj sladké koláče z lístkového cesta by mali byť nadýchané, krehké a na povrchu chrumkavé.

6. Čas pečenia je približne 30 minút, podľa hrúbky a tvaru pečiva. Záviny potrebujú pol hodinu, drobné pečivo menej. Keď je povrch cesta sfarbený dozlatista a pečivo zväčší svoj objem (približne po desiatich minútach), teplotu znížte na 170 °C a ešte chvíľu dopekajte. Potom ho vyberte z rúry.

7. Rúru počas pečenia neotvárajte, ak nemáte dvierka so sklom, pečivo skontrolujte až po desiatich minútach, aj to len na sekundu.

Upečte si rýchle chrumkavé syrové tyčinky z lístkového cesta podľa videoreceptu našej televízie Varecha:








ANKETA: Stalo sa vám už, že vám lístkové cesto po upečení vôbec nelístkovalo?

69,5%



30,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist