Fedor Malík:
Mandľové palacinky

Fedor Malík, 10. septembra 2024     2 minúty čítania

Na modranských základných aj stredných školách sa roky rokúce slušne vyváralo. Rodičia, žiaci i študenti boli spokojní. Desiate z domu mohli byť skromnejšie, veď obed v školskej jedálni bol po celý týždeň na úrovni.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Jedálňam velili zdatné kuchárky. Z Modry, z okolia. Sýte polievky, šaláty z miestnych surovín, vyprážaná hydina, sem-tam šniceľ, guláš, smotanové osúchy a chutne pripravené cestoviny.

Nechýbali ani makové buchty a obľúbené boli aj palacinky. Najlepšie a najchutnejšie pripravovala pani Margita na „vinárke". Nebola vyučená kuchárka, bola však kdesi od Dunajskej Stredy a odtiaľ priniesla na ich prípravu domáci recept.

Pripravovala ich na oleji a keď bola v nálade, aj na bravčovej masti. Na masti a na slano. To bolo u nás nezvyklé a naši učitelia po šichte si mohli naliať aj deci zeleného muškátu…

Margitin recept na palacinky sa zachoval. Išlo o jemné mandľové dobroty. Potrebujete štyri vajcia, hrnček mlieka, po desať dekov hladkej múky, cukru, masla, štipku soli a … teraz pozor, aj za hrsť strúhaných lúpaných mandlí.

Vajcia rozšľahajte s cukrom do peny, pridajte mandle, maslo, mlieko, soľ a toľko múky až vznikne vláčne cesto. Tenučké palacinky opečte z oboch strán a preložte.

Konzumujte ich „len tak“ alebo ich poprášte práškovým cukrom. Ak sa vám to zdá príliš skromné a málo „de luxe“, urobte si do nich plnku. Najlepšie jogurtovo – tvarohovú so sušenými hrozienkami. Sušené plody hrozna som v špajzi márne hľadal. Vyzobali ich vnuci. Vymenil som ich teda za vinohradnícke černice. A viete, že to bolo prekvapujúco chutné?





Diskusia k článku







 



TOPlist