Fedor Malík:
Maková s alibernetom

Fedor Malík, 1. októbra 2019     2 minúty čítania

Jeseň dvetisícdevätnásť. A príroda naďalej čaruje. Nie až v takom rozsahu ako pred rokom, ale predsa len. Nech nás pán profesor Klaus nepresviedča, že globálne otepľovanie nie je v režime diktátu.



Pod Malými Karpatmi oberáme hrozno opäť o dva, o tri týždne skôr. Pomaly už bude hotovo. Z iršaja aj z moravského muškátu majú už niektorí vinári mladé víno. Víno ročníka 2019! Už teraz, na konci septembra.

Úroda je biedna a zo dňa na deň je slabšia a slabšia (...nie sladšia a sladšia...). Obrovské kŕdle nenásytných škorcov a usmievavé stáda plachých srniek ukracujú vinohradníkov o úrodu každý deň. Treba sa poponáhľať. Vozíky, káričky, prívesy, traktorové vlečky hrkocú hore Modrou, dole Pezinkom. Ľudia vinič ošetrili, nie však všetci víno dorábajú. Štátne vinárske závody sú minulosťou a hrozno už nik nevykupuje. Len zopár podnikavých vinárov ponúka zaň dvadsať centov za kilogram! Bieda a úžera. Kapitalizmus dračej povahy...

Naša rodinná firma si hrozno spracuje sama. Pomáhajú nám nezamestnaní, slušne im platíme a ja im aj navarím. Každý deň niečo iné. Guláše, fazuľové polievky, fašírky s kelom, smotanovú omáčku s ostravskou klobásou.

Minulú sobotu bola extra gastronomická ponuka. Balkánska plnená paprika na paradajkách a maková štrúdľa. Nie hocijaká. S makom a čiernym hroznom. U nás v Modre nemáme hrozno modré, ale tradične čierne. Frankovka, svätovavrinecké, domina, kabernet, dornfelder, neronet. Nuž a ešte alibernet. Ten ukrajinský zázrak s originálnym názvom „odesskij čornyj“. Je to obdivuhodná sorta. Víno však musí dva–tri roky zrieť v drevenom súdku.

Nuž a čerstvé bobule hrozna „idú“ do štrúdle. Orechovej, tvarohovej, prézlovej, makovej. Tú makovú mám najradšej. Takú som ukuchtil aj našim oberačom. Išli sa zadrhnúť. Ivan sám zmastil pol plechu tejto dobroty...



Diskusia k článku

fialka49
Aj u nás idú štrúdle všetkých náplní, ale musia byť ťahané (cez celý stôl).






 



TOPlist