Majte prehľad:
Manuál jarného upratovania špajzy. Čím začať, čo kam položiť a ako rýchlo spotrebovať

Veronika Lucáková, 16. apríla 2024     4 minúty čítania

Ruku na srdce, do veľkého čistenia a triedenia potravín sa nám až tak často nechce. Ale jarné dni sú ako stvorené na revíziu zásob, triedenie a vyčistenie všetkých tajných zákutí špajzy či komory. Získate tak prehľad a s ním aj nápady, čo variť.



Foto: Shutterstock

Pri upratovaní špajzy či komory s potravinami nielenže skontrolujete stav zásob, ale vytriedite všetko, čo je po záruke alebo čomu už skoro skončí trvanlivosť, takže to treba čo najskôr spotrebovať. Navyše poličky utreté od prachu, či iných nečistôt budú žiariť a voňať a to automaticky zlepšuje náladu!

Najprv všetko von

Podľa toho, akú veľkú máte komoru, špajzu, či skrinky na potraviny, toľko času si na upratovanie vyhraďte, Najprv treba z políc všetko vybrať von, len tak si urobíte dokonalý prehľad.

Jednoduché čistenie

Na čistenie poličiek môžete použiť rôzne kuchynské čističe, obyčajný saponát alebo aj na prírodné prostriedky. Postačí vám vlažná voda, trochu octu a handrička. Namočenou a vyžmýkanou handričkou všetko dobre pretrite, podľa potreby aj niekoľko krát a nechajte dobre uschnúť. Podľa možností vyvetrajte.

Všetko skontrolovať a vytriediť

Dobre skontrolujte dátumy spotreby všetkých položiek. Zbavte sa potravín, ktoré sú po záruke alebo pokazené. Vyhoďte tiež výrobky, ktoré ste už roky nepoužili, pretože len zbytočne zaberajú miesto.

Čo kam položiť

Rozdeľte potraviny do logických kategórií, ako sú múka a cestoviny, konzervy, sušené výrobky a omáčky. Použite priehľadné nádoby alebo nádoby s označením, aby ste ľahko videli obsah a dátumy spotreby. Uistite sa, že často používané položky máte na dosah ruky, zatiaľ čo menej potrebné veci môžu byť uložené vzadu alebo na vyšších policiach.



Foto: Shutterstock

Koľko ktoré potraviny vydržia?

Konzervy ovocia a zeleniny môžu byť v chlade a suchu uskladnené naozaj veľmi dlho, aj niekoľko rokov. Vaše domáce zaváraniny máte určite tiež označené dátumom, takže ak majú neporušené viečka, postupne ich spotrebujte a zbytočne nepridávajte priveľa ďalších, aby ste ich stíhali spotrebovať.

Ovsené vločky či müsli vydržia vo vzduchotesne uzavretých obaloch aj rok. Neotvorené vrecká s rôznymi zrnkami a semienkami vydržia skoro aj o rok dlhšie, než sa udáva na obale, avšak po otvorení majú byť spotrebované do 2 až 3 týždňov. Orechy v uzatvorenom obale sa udržia čerstvé približne rok, ale ak sú už lúpané, mleté, či sekané, ich trvanlivosť sa o dosť skracuje. Otvorené balenie orieškov môžete uskladniť aj v chladničke.

Biela ryža sa dobre dá uskladniť aj na dva roky, celozrnná ryža vydrží len rok. Asi rok môžete mať v špajzi aj kuskus alebo quinou. Tma, chlad a vzduchotesný obal opäť prispejú k dlhšej trvanlivosti.



Foto: Shutterstock

Nelúpaná šošovica a iné strukoviny v pôvodnom obale alebo vo vzduchotesnej nádobe vydržia veľmi dlho, ale ak je obal otvorený alebo sú to verzie lúpaných strukovín, tie treba spotrebovať rýchlejšie.

Pri múke platí, že biela a ražná múka dobre uskladnené vo vzduchotesných nádobách by mali vydržať aj rok. Celozrnné múky vydržia kratšie, po otvorení obalu ich čím skôr spotrebujte.

Cestoviny vydržia v chlade, tme a vzduchotesne uzavreté aj dva roky.

Kokosové mlieko v konzerve vydrží ešte asi 6 mesiacov po uplynutí dátumu spotreby, ale obal nesmie byť porušený, konzerva nesmie byť nijako vydutá. Sušené ovocie vydrží v tme, chlade a vzduchotesne uzavreté asi 6 mesiacov.



ANKETA: Triedite si na jar potraviny v špajze?

80,0%



20,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist