Majstri varešky:
Jardo Žídek - Slovenské chute trochu inak

Jardo Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. októbra 2020     3 minúty čítania

Počas svojho života som mal skvelé príležitosti na cestovanie a varenie po Európe. Ako 22–ročné ucho som bol ohúrený, vycestoval som totiž z krajiny tresky s rožkom a ruských vajec, takže veľa vecí bolo pre mňa úplne nových. Pred pár rokmi som mal možnosť precestovať zase celé Slovensko, ochutnať ho a spoznať jednotlivé regióny nielen cez prírodné a historické pamiatky, ale predovšetkým na tanieri.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Varili mi tí najpovolanejší – väčšinou to boli dámy, ktoré majú svoje odvarené, recepty zdedené po prababičkách, a vôbec neriešili, či sú slivkové gule vyrobené zo suchých rožkov dostatočne nóbl. Lebo u nich sa to tak varí a basta. Bol som nadšený a lepší kurz varenia a tovaroznalectva som nemohol absolvovať. Preto sa dnes na mnohé „opozerané“ suroviny pozerám inak a, naopak, tie, na ktoré sa zabudlo, veľmi rád vyťahujem na tanier.

Doma nikto nie je prorokom, o slovenských jedlách to platí vari dvojnásobne. Na chvíľu zabudnite na bryndzové halušky, guláš a cesnakovú polievku. Pre človeka je najideálnejšie, ak konzumuje potraviny zo svojho podnebného pásma. Ako vášnivý rybár mám slabosť na sladkovodné ryby, mojím favoritom sa z „mäsového hrnca“ stali vnútornosti. Sú to delikatesy, ale aj skvelý spôsob, ako nič nevyhodiť. A potom sú to rastliny, ktoré sú typické práve pre našu krajinu. Vykročte zo svojich stereotypov a neváhajte ochutnať slovenské jedlo trochu inak.

Lokálne recepty podľa Jarda Žídeka:








Diskusia k článku

kucharka
...”z krajiny tresky s rožkom”.... veru áno, musela som sa smiať.
Neviem, v ktorom roku pán Židek vycestoval, ale keď som vycestovala ja, tak to tak bolo :-))
Najväčšou iróniou je, že vždy keď sa vrátim na SK, tak bežím do bufetu na tú tresku s rožkom.... a neviete si predstaviť, ako chutí!
chorvatka
Veru, veru, aj ja som z toho pokolenia, co sa zivilo rozkom a salatom z tresky a len co pridem na Slovensko, utekam si ten tresci salatik kupi, lebo tu v "sladkej" Francii, kde zijem temer pol storocia, nic podoblé neexistuje a pri tom je to krajna pôvodu trescieho salatu ktory sa tu vola brandade z mesta Nicy....






 



TOPlist