Lepší než vanilínový:
Zdá sa vám pravý vanilkový cukor pridrahý? 5 dôvodov, prečo sa vám ho oplatí kúpiť

Veronika Lucáková, dnes 06:00     4 minúty čítania

Drahší vanilkový alebo lacnejší vanilínový cukor? V tomto prípade šetrenie nie je namieste. Prečo sa oplatí priplatiť si?



Foto: Shutterstock

Pri vianočnom pečení chceme, aby všetky sladké dobroty voňali a chutili nezabudnuteľne. Ak však pri tom siahate po lacnejšom vanilínovom cukre, môžete prísť o to najvzácnejšie – autentickú vôňu a bohatú chuť pravej vanilky.

Najprv si ujasnime, aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom. Ušľachtilú vanilkovú arómu obom dodáva vanilín. Vanilkový cukor obsahuje prírodný vanilín vo forme mletých vanilkových semienok, prírodného vanilkového extraktu alebo prírodnej vanilkovej arómy. Cukor označený ako vanilínový neobsahuje pravú vanilku, arómu mu dodáva synteticky pripravený vanilín.

Vanilkový cukor je niekoľkonásobne drahší, než vanilínový. Prečo sa vám kvôli nemu oplatí hlbšie siahnuť do peňaženky?

1. Intenzívnejšia a dlhšie trvajúca aróma

Pravý vanilkový cukor má bohatšiu a komplexnejšiu vôňu než jeho syntetická náhrada s vanilínom. Aróma pravej vanilky sa z dezertov nevytratí tak rýchlo a zostáva výrazná aj po upečení.

2. Komplexnejšia chuť

Pravá vanilka nie je len voňavá a sladká – skrýva v sebe stovky prírodných látok, ktoré vytvárajú hĺbku a intenzitu chuti. Vanilínový cukor obsahuje len syntetický vanilín, ktorý je v porovnaní s pravou vanilkou plochý a jednotvárny, jeho aróma a chuť je menej bohatá. Rozdiel vo výsledku je priepastný.

3. Prirodzené zvýraznenie sladkosti

Sladkosť sa pri použití pravej vanilky krásne zvýrazní a dostane jemne zamatový tón. Najlepšie funguje vanilkový cukor s dreňou z pravého struku, ktorý dodá dezertom jemnosť aj prirodzenú sladkú vôňu.



Foto: Shutterstock

4. Môžete ubrať množstvo cukru v recepte

Vďaka intenzívnej chuti a aróme pravého vanilkového cukru si môžete dovoliť znížiť množstvo klasického cukru v recepte bez toho, aby bol výsledok mdlý.

5. Vanilka sa nestratí ani pri výrazných chutiach

Kokos, čokoláda či škorica? Pravá vanilka si v nich stále udrží svoju identitu a chuť krásne podporí. Syntetický vanilín sa však pri pečení ľahko stratí a rýchlo ho prebije intenzívnejšia aróma iných ingrediencií.

Ak chcete, aby si vaše vianočné dezerty každý zapamätal podľa vône aj chuti, oplatí sa priplatiť si za pravý vanilkový cukor. Vďaka nemu bude aj jednoduchý recept pôsobiť luxusnejšie. A ak si kúpite jeden vanilkový struk a k tomu práškový cukor, tak si poľahky vyrobíte skvelý vanilkový cukor aj doma. Tu je recept na domáci vanilkový cukor z našej TV Varecha:






ANKETA: Kupujete lacnejší vanilínový cukor?

40,0%



60,0%







Diskusia k článku










TOPlist