Foto: Shutterstock
Nálev z konzervy sterilizovaného cícera alebo voda, ktorá zostane po jeho obyčajnom uvarení, nazývaná aj aquafaba, má v kuchyni perfektné využitie.
Len pre úplnosť treba zdôrazniť, že nejde o vodu, v ktorej ste cícer namáčali pred varením, ale o tekutinu, v ktorej sa cícer varil alebo je konzervovaný.
Vyšľahaný sneh bez bielkov
Aquafaba dokáže napríklad nahradiť bielky, dá sa totiž rovnako krásne vyšľahať na sneh. Takže vďaka nej si na takých snehových pusinkách alebo slávnej Pavlovovej torte môžu pochutnať aj zaprisahaní vegáni, ktorí nekonzumujú žiadne potraviny živočíšneho pôvodu.Okrem snehových dezertov z nej môžeme urobiť vegánsku majonézu, vegánsku ovocnú alebo čokoládovú penu. Tiež je vynikajúca na prípravu rôznych omáčok, polievok, ktoré vie pekne zahustiť. Touto užitočnou tekutinou sa môžu nahradiť aj celé vajcia, napríklad pri pečení muffinov alebo lievancov, pretože funguje ako dobré spojivo.
Výhodou cícerovej vody je, že ju možno bez problémov používať na prípravu tepelne neupravených pokrmov, pretože na rozdiel od surových vajec, nehrozí riziko nákazy salmonelózou. V chladničke vydrží aquafaba čerstvá, teda nevyšľahaná, približne týždeň a dá sa aj zmraziť.
Ako urobiť domácu aquafabu
Ak si chceme vyrobiť vlastnú aquafabu, teda z nejakého dôvodu nechceme použiť nálev z konzervy, potrebujeme sušený cícer. Cícer namočíme na 12-24 hodín do vody, potom vodu vylejeme a na varenie použijeme novú vodu, nesolíme.Po uvarení cícer scedíme, pritom vodu, v ktorej sa varil, zachytíme. Následne ju treba ešte zredukovať ďalším varom, aby mala konzistenciu ako nálev zo sterilizovaného cíceru, teda podobnú surovým vaječným bielkom.
Niekoľko jednoduchých receptov, v ktorých môžete použiť túto zaujímavú ingredienciu
Vegánska majonéza (250 ml)
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Vodu z cícera, horčicu, jablčný ocot a soľ veľmi dôkladne zmiešame v miske metličkou alebo tyčovým mixérom, aby vznikla homogénna tekutina.
2. Postupne pridávame olej a zmes šľaháme, kým nezhustne a nezíska typickú majonézovú konzistenciu. Nakoniec podľa chuti dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Aby sme dosiahli typickú konzistenciu majonézy, odporúča sa, aby všetky prísady mali rovnakú, najlepšie izbovú, teplotu.
Ak chcete, môžete do domácej majonézy použiť aj iné kvalitné rastlinné oleje a tým zmeniť jej chuť a farbu - pokojne trochu experimentujte a nájdite si svoj obľúbený variant. Majonéza vydrží v chladničke približne tri dni. Veľmi dobre chutí so zemiakovými plackami, v cestovinovom šaláte alebo na chlebe namiesto masla. S cesnakom sa vegánska majonéza dá rýchlo premeniť na vegánske aioli.
Ovocná pena (600 g)
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Pred spracovaním cícerovú vodu ochladíme. Mrazené bobuľovité ovocie rozmixujeme kuchynským robotom alebo mixérom.
2. Pridáme cukor a vodu z cícera a opäť krátko rozmixujeme. Keď je zmes tekutá, šľaháme ju robotom alebo ručným mixérom, kým nie je objemná a krémová. Môže to trvať niekoľko minút.
3. Hotovú ovocnú penu môžeme naplniť do misiek a ozdobiť sezónnym ovocím, orechmi alebo čokoládou. Pena vydrží krémová asi dve hodiny, takže ju netreba odkladať.
Čokoládová pena (4 porcie)
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme trochu vychladnúť.
2. Medzitým vyšľaháme cícerovú vodu do peny, môže to pár minút trvať. Keď je pena polotuhá, pridáme cukor a ešte vyšľaháme.
3. Opatrne vmiešame vareškou roztopenú čokoládu, už nešľaháme. Naplníme do misiek a necháme vychladnúť v chladničke. Servírujeme podľa chuti – so šľahačkou (môže byť aj rastlinná) alebo ovocím či nastrúhanou čokoládou.
Snehové pusinky (2 plechy)
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Cícerovú vodu a citrónovú šťavu šľaháme mixérom alebo kuchynským robotom na najvyšších otáčkach, kým sa nevytvorí jemná pena. Môže to trvať niekoľko minút.
2. Cukor zmiešame so škrobom, štipkou soli a zmes vyšľaháme. Šľaháme dovtedy, kým sa netvoria špičky.
3. Snehom naplníme cukrárenské vrecko a nastriekame pusinky na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušíme v rúre vyhriatej na 100 °C do 1,5 hodiny. Počas sušenia vložíme do dvierok rúry varešku, aby mohla unikať vlhkosť.
4. Keď urobíme snehové pečivo väčšie, môžeme ho plniť šľahačkou, krémom alebo ovocím, maličké môžeme podávať napríklad ku káve alebo použiť na ozdobovanie.
Diskusia k článku