Foto: Pravda
Fedor Malík
Od tých čias navštevujem tú tajomnú krajinu takmer pravidelne. Spoznávam krajinu, kultúru, ľudí... Nuž a v neposlednom rade i tureckú gastronómiu. Pozri recepty na tému Kurča na viac spôsobov Trvalo roky, kým som jej prišiel na chuť. Dnes sú však chvíle, keď po nej prahnem. Len baranie mozočky s olivovým olejom podnes „nemusím“. Turci však vedia urobiť delikátne šaláty, skvele pripravovať mäso, ponúknuť presladké dezerty.
Tým sa však venovať nebudeme. Pripravíme si kurča, kuracie filety po turecky. Potrebujeme slabé kilo kuracích pŕs, 200 g vlašských orechov, dve cibule, tri strúčky cesnaku, citrónovú šťavu, téglik bieleho jogurtu, olivový olej, mleté červené korenie, koreňovú zeleninu, mätu a soľ.
Mäso povaríme so zeleninou a po vychladení ho narežeme na plátky. Potom si pripravíme hustú omáčku z kuracieho bujónu a hore vymenovaných ingrediencií.
Oba diely budúcej pochúťky dobre premiešame a porciujeme na tanier. Vrch delikatesy poprášime korením, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami mäty. Papkáme vidličkou a dobrotu zajedáme kúskami nekvaseného arabského chleba...
Na víno zabudnite. Pochlipkávajte ľadom nariedenú tureckú „yeni raki“. Určite prídete na iné myšlienky...
Diskusia k článku