Fedor Malík:
Kura s kuriatkami

Fedor Malík, 2. novembra 2011     2 minúty čítania

Pod starou časťou nášho domu máme tajnú pivničku.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Sú v nej vzácne vína, destiláty i delikatesy umenia konzervárenského. Čučoriedky, kivi – konfitúry, horské maliny, Kusendove „zavárané“ zemiačky...

Od predminulej soboty je inventár zbierky ešte bohatší. Navštívila nás totiž pani Mária z Liptova a priniesla zopár pohárikov kuriatok. Sú maličké ako špendlíkové hlavičky a v tom malom objeme je ich na tisíce. Pozri Recepty na tému Hydina Usmievajú sa na vás a provokujú. Čo len s nimi, k čomu ich podávať ? Rozmýšľal som, hral som sa so slovami, listoval som v receptoch. Napokon ma „osvietilo“. Urobím kura s kuriatkami! A nie hocijaké!

Pripravím si senegalské kura, marinovanú „jassu“. O pár dní som už kuchtil... Do marinády, pripravenej z citrónovej šťavy, pokrájanej cibule, cesnaku, tymianu, čierneho korenia a bobkového listu, som na noc uložil kuracie prsia.

Na druhý deň som mäso poutieral a spolu s marinovanou cibuľou opražil na slnečnicovom oleji do zlata. Voňajúce prsia som položil na tanier a podával s porciou mladučkých kuriatok. S tými sa nebolo treba veľmi „paprať“.

Boli v sladkokyslom náleve. Len som ich trochu pokvapkal olejom, medom a prihrial na panvici. Papkal som to s chrumkavým bielym chlebíkom...

Taký v Senegale iste nepoznajú. Nuž a v čaši som mal naliaty modranský otonel skvelého ročníka 2011.




Diskusia k článku

kuchticka
Zaujimalo by ma, ci tie huby menom "kuriatka" su to iste ako po cesky "lisky" ???
Dostala som od suseda velky kosik tychto lisiek a neviem presne ako ich dat zamrazit, alebo inak konzervovat. Vsetky naraz na varenie nepotrebujem. Vdaka za odpoved.
jatanika
áno, @kuchticka , sú to lišky ... ja zaváram len drobné kuriatka, vcelku, na sladkokyslo - ako zeleninu, trochu ich predtým obvarím, aby neboli tvrdé ... a mrazím už nakrájané, tiež obvarené - ale, podľa najnovších informácii, to vraj nie je nutné - surové som ja mraziť neskúšala ....
kuchticka
@jatanika - vdaka za odpoved. Ja skusim polovicu podusit na masle a vychladle zamrazit a dalsie surove nakrajane dam tiez do mraznicky a az jich v zime nacnem poznam, ktory sposob je lepsi. Ja som dostala len same velke, starsie, takze nakladat nemam co.






 



TOPlist