Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Od predminulej soboty je inventár zbierky ešte bohatší. Navštívila nás totiž pani Mária z Liptova a priniesla zopár pohárikov kuriatok. Sú maličké ako špendlíkové hlavičky a v tom malom objeme je ich na tisíce. Pozri Recepty na tému Hydina Usmievajú sa na vás a provokujú. Čo len s nimi, k čomu ich podávať ? Rozmýšľal som, hral som sa so slovami, listoval som v receptoch. Napokon ma „osvietilo“. Urobím kura s kuriatkami! A nie hocijaké!
Pripravím si senegalské kura, marinovanú „jassu“. O pár dní som už kuchtil... Do marinády, pripravenej z citrónovej šťavy, pokrájanej cibule, cesnaku, tymianu, čierneho korenia a bobkového listu, som na noc uložil kuracie prsia.
Na druhý deň som mäso poutieral a spolu s marinovanou cibuľou opražil na slnečnicovom oleji do zlata. Voňajúce prsia som položil na tanier a podával s porciou mladučkých kuriatok. S tými sa nebolo treba veľmi „paprať“.
Boli v sladkokyslom náleve. Len som ich trochu pokvapkal olejom, medom a prihrial na panvici. Papkal som to s chrumkavým bielym chlebíkom...
Taký v Senegale iste nepoznajú. Nuž a v čaši som mal naliaty modranský otonel skvelého ročníka 2011.
Dostala som od suseda velky kosik tychto lisiek a neviem presne ako ich dat zamrazit, alebo inak konzervovat. Vsetky naraz na varenie nepotrebujem. Vdaka za odpoved.