
Foto: Shutterstock
Ak milujete syry, no ešte ste neobjavili burratu, prichádzate o poriadny chuťový zážitok. Tento krémový zázrak z juhu Talianska nie „in“ len na foodblogoch – je to skutočne chutná a univerzálna surovina, s ktorou sa dá v kuchyni čarovať. A viete si ju dokonca vyrobiť aj doma.
Sladký dezert
Možno nie všetci máme upratané v tom, ako sa burrata líši od ďalšej talianskej krásky - buffalo mozzarelly. Buffalo mozzarella alebo Mozzarella di Bufala pochádza takisto z Talianska, z oblasti Kampánie. Nevyrába sa však z kravského mlieka, ale z mlieka vodných byvolov. Má výraznejšiu, bohatšiu, mierne kyslastú chuť.Burrata vyzerá na prvý pohľad ako klasická mozzarella - guľatá, biela, ponorená v slanom náleve. Avšak na rozdiel od mozzarelly, keď ju prekrojíte, objaví sa mäkké, takmer tekuté smotanové vnútro. Je to zmes stracciatelly - natrhanej mozzarelly a smotany. Práve to robí z burraty niečo medzi syrom a dezertom.
Presne tak, burratou môžete pokojne nahradiť nedeľný dezert. Stačí si urobiť rozvar zo sezónneho ovocia s trochou cukru alebo medu, poliať ním burratu, pridať zopár lístkov bazalky a vytvoríte nezvyčajné spojenie chutí, ktoré nikoho nenechá ľahostajným.

Foto: Jana Kollárová
Burrata jednoducho aj doma
Vedeli ste, že burratu si môžete vyrobiť aj doma? Nepotrebujete k tomu žiadne syrárske vybavenie - len 500 g mozzarelly, 100 ml smotany na šľahanie (33 %), soľ, vodu, trochu trpezlivosti a chuť experimentovať.Najskôr si vyrobíte stracciatellu - prstami natrhajte polovičnú dávku mozzarelly na malé kúsky a zalejte smotanou. Nechajte postáť, najlepšie v chladničke do druhého dňa.
Zo zvyšku mozzarelly vytvoríte obal. Mozzarellu najprv namočte do horúcej vody, počkajte kým zmäkne a potom vytvorte tenší plát. Do jeho stredu vložte lyžicou pripravenú stracciatellu a zakrúťte ako mešec. Hotovú burratu ponorte do studenej vody, aby stuhla.
Môžete tiež použiť jednoduchší návod z YouTube. Mozzarellu prepolíte, vydlabete stred, ktorý rukami natrháte a zmiešate so smotanou na stracciatellu. Ňou naplníte vydlabané polovice mozzarelly a máte hotovo.
Zdroj: youtube/@TriggTube
Diskusia k článku