Krémová lahôdka:
Ste závislí na smotanovej burrate? Takto jednoducho si ju vyrobíte doma

Jana Klimanová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Nie v každom obchode na ňu natrafíte, preto nie je od veci vedieť si burratu pripraviť vo vlastnej réžii. A potom si ju už môžete bez prekážok vychutnať. Hoci aj nasladko.



Foto: Shutterstock

Ak milujete syry, no ešte ste neobjavili burratu, prichádzate o poriadny chuťový zážitok. Tento krémový zázrak z juhu Talianska nie „in“ len na foodblogoch – je to skutočne chutná a univerzálna surovina, s ktorou sa dá v kuchyni čarovať. A viete si ju dokonca vyrobiť aj doma.

Sladký dezert

Možno nie všetci máme upratané v tom, ako sa burrata líši od ďalšej talianskej krásky - buffalo mozzarelly. Buffalo mozzarella alebo Mozzarella di Bufala pochádza takisto z Talianska, z oblasti Kampánie. Nevyrába sa však z kravského mlieka, ale z mlieka vodných byvolov. Má výraznejšiu, bohatšiu, mierne kyslastú chuť.

Burrata vyzerá na prvý pohľad ako klasická mozzarella - guľatá, biela, ponorená v slanom náleve. Avšak na rozdiel od mozzarelly, keď ju prekrojíte, objaví sa mäkké, takmer tekuté smotanové vnútro. Je to zmes stracciatelly - natrhanej mozzarelly a smotany. Práve to robí z burraty niečo medzi syrom a dezertom.

Presne tak, burratou môžete pokojne nahradiť nedeľný dezert. Stačí si urobiť rozvar zo sezónneho ovocia s trochou cukru alebo medu, poliať ním burratu, pridať zopár lístkov bazalky a vytvoríte nezvyčajné spojenie chutí, ktoré nikoho nenechá ľahostajným.



Foto: Jana Kollárová

Burrata jednoducho aj doma

Vedeli ste, že burratu si môžete vyrobiť aj doma? Nepotrebujete k tomu žiadne syrárske vybavenie - len 500 g mozzarelly, 100 ml smotany na šľahanie (33 %), soľ, vodu, trochu trpezlivosti a chuť experimentovať.

Najskôr si vyrobíte stracciatellu - prstami natrhajte polovičnú dávku mozzarelly na malé kúsky a zalejte smotanou. Nechajte postáť, najlepšie v chladničke do druhého dňa.

Zo zvyšku mozzarelly vytvoríte obal. Mozzarellu najprv namočte do horúcej vody, počkajte kým zmäkne a potom vytvorte tenší plát. Do jeho stredu vložte lyžicou pripravenú stracciatellu a zakrúťte ako mešec. Hotovú burratu ponorte do studenej vody, aby stuhla.

Môžete tiež použiť jednoduchší návod z YouTube. Mozzarellu prepolíte, vydlabete stred, ktorý rukami natrháte a zmiešate so smotanou na stracciatellu. Ňou naplníte vydlabané polovice mozzarelly a máte hotovo.



Zdroj: youtube/@TriggTube





ANKETA: Už ste ochutnali burratu?

26,3%



73,7%







Diskusia k článku










TOPlist