Foto: Shutterstock
Hrniec hneď namočte
Najlepší spôsob, ako sa zbaviť pripálených potravín v hrncoch, panviciach a plechoch je ihneď ich naplniť teplou vodou. Namáčanie je vhodnou predprípravou pre všetky tipy čistenia.Keď pripravujete karamel, nemusíte ho ani pripáliť a aj tak ho nie je jednoduché dostať ho z hrnca. Najlepšie je naplniť ho vodou a nechať zovrieť. Prichytený cukor sa vďaka teplu rozpustí vo vode a po zamiešaní takmer sám zmizne.
Drôtenka? Určite nie!
Drôtená špongia, či drôtenka je zdá sa predurčená na odstraňovanie pripálených potravín. Zdanie však klame, rozhodne ju na odstraňovanie pripálených zvyškov jedla nepoužívajte. Prečo? Na dne hrnca či plechu zanecháva malé škrabance, ktoré uľahčujú prilepenie potravín na dno pri ďalšom použití. Preto je najlepšie použiť kefy na umývanie riadu alebo plastové špongie na odstránenie posledných zvyškov.Foto: Shutterstock
Domáci pomocníci
Pri odstraňovaní pripálených potravín poslúži univerzálny pomocník v domácnosti – prášok do pečiva. Zmiešajte ho s vodou na pastu, naneste ju na spálené miesta, krátko zohrejte a nechajte hodinu pôsobiť. Potom jednoducho odlúpnite.Iným domácim prostriedkom je ocot. Povarte v hrnci s pripáleninou soľ, ocot a vodu v pomere 1:1:3 dovtedy, kým sa zvyšky samé nerozpustia. Nevýhodou tohto spôsobu je, že octové výpary práve nevoňajú, preto dobre vetrajte, alebo majte pustený digestor.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku