Fedor Malík:
Kapor v chrenovej omáčke

Fedor Malík, 22. mája 2012     2 minúty čítania

Aj po týždni pri pive ešte zostaneme...


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Neviem si to vysvetliť, ale na jar dostávam iné chute. „Opúšťam“ víno a žmurkám viac po pive. Pivo je fajn. Hasí smäd, upokojuje vás a tuším ani hlava tak nebolí.

Možno je to tým, že „vínny“ oxid siričitý je jedovatejší ako pivové biogénne amíny... V poslednom čase s pivom i viac experimentujem, častejšie ho využívam v kuchyni. Ak varíte na víne, používate dobré víno. Pozri Najlepšie recepty milovníkov rýb Ak varíte na pive, nuž tam je to na diskusiu. Nebudem predsa rybu variť na drahej „plzni“. Použijem čosi iné. Ako toť nedávno... To poľské pivo v plechovke, na ktorej bolo napísané, že produkt bol varený a kvasený podľa prísnych noriem nemeckej tradície, stálo za fajku močky.

Chlipol som si z neho a okamžite sa rozhodol. Pripravím si kapra v chrenovej omáčke! Pár kaprích podkovičiek som napred opiekol na masle. Do výpeku som potom pridal pokrájanú cibuľu, zeler, dve–tri lyžice chlebovej strúhanky a tri deci toho „nešťastného“ piva.

Zmes som dochutil korením, cukrom, citrónovou šťavou a dobre ju podusil. Potom som pridal kyslú smotanu a omáčku rozmixoval. Nastrúhaný chren som pridal do nej celkom na záver.

Kapra som ozdobil plátkami limetky a omáčku podával s varenými mladými zemiakmi...




Diskusia k článku







 



TOPlist