Jednoduché riešenie:
Extra chrumkavé pečené zemiaky? Pridajte k nim túto jednu obyčajnú prísadu

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Ak je u vás doma bitka o tie najkrajšie upečené kúsky, skúste tento malý trik s veľkým efektom.



Foto: Shutterstock

Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších (nielen) slovenských surovín. Dá sa z nich pripraviť hlavné jedlo naslano aj nasladko, ale i šalát a keď sa použijú do cesta, tak aj chutný koláč.

Najčastejšie však zemiaky používame vo viacerých podobách ako prílohu - či už varené, pečené alebo ako zemiakovú kašu či hranolčeky. Tie pečené sú mimoriadne obľúbené, aj preto, že obstoja aj samostatne, napríklad na večeru. Najradšej ich máme upečené pekne dochrumkava, nie vždy sa nám však také podaria.

Klasický spôsob, ako robí pečené zemiaky väčšina z nás je, že surové zemiaky nakrájame na plátky, kocky alebo štvrtinky, prípadne osminky, rozložíme na plech, ochutíme, polejeme olejom či masťou a dáme piecť do rúry.

Tento spôsob však nielenže trvá pomerne dlho, ale zemiaky často nie sú pekne rovnomerne opečené a chrumkavé.

V čo je to tajomstvo?

Ak však presne po takých túžite, môžete vyskúšať iný postup s použitím jednej bežnej prísady, ktorú určite máte doma v kuchyni, a vďaka ktorej sa zemiaky krásne upečenú.

Zemiaky umyte, ošúpte, nakrájajte a vložte do hrnca. Zalejte ich vodou, tak, aby ňou boli úplne prekryté, voda by mala byť 1-2 cm nad nimi.



Foto: Shutterstock

A teraz tá tajomná prísada – do vody pridajte 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva. Zemiaky uvarte do polomäkka, sceďte a nechajte odkvapkať. Potom ich v mise zmiešajte s olejom a rozložte na plech s papierom na pečenie. Pečte pri 180 stupňoch s ventilátorom, kým zemiaky nebudú mať farbu presne podľa vašich predstáv.

A v čom je tajomstvo pridania prášku do pečiva do vody, v ktorej sa zemiaky varia? Zabezpečuje, že pektín v zemiakoch sa rozkladá a škrob zvnútra hľuzy sa uvoľňuje smerom von. A práve tento škrob napomáha tomu, aby boli pečené zemiaky chrumkavé.

Dostali ste práve chuť na pečené zemiaky? Takto ich robia naši Varecháči



ANKETA: Stačia vám na večeru iba pečené zemiaky?

88,1%



11,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist