Trendy:
Jedlé gaštany sú chutné a zdravé!

redakcia, 15. októbra 2010     7 minút čítania

Kto by nepoznal lahodnú chuť voňavých pečených gaštanov? V kuchyni sú obľúbené ako prísada, nielen do chutných dezertov, ale aj do slaných jedál.


Foto: www.sxc.hu/wolliballa

Jedlé gaštany sú vraj zdrojom životodarnej
energie.


Sezóna zberu jedlých gaštanov je už za nami, nadišiel čas ich spotreby. Od malička ich zbožňujem, spomínam na sladučkú chuť dezertu v cukrárni, kde som si ho pravidelne kupovala. Naspodu na hrubom strúhadle postrúhané gaštanové pyré, a na vrchu tuho vyšľahaná šľahačka.

Slinky mi tečú pri tých spomienkach, najmä keď si uvedomím, že dnes už tento dezert v cukrárni zoženiem len ťažko. Teda vlastne hej, až na to, že nechutí ako kedysi. Známa cukrárka mi prezradila, že občas zvyknú v niektorých prevádzkach gaštany nahrádzať fazuľou. Takisto pribudlo šľahačky a ubudlo toho hlavného – gaštanového pyré. Aj tak si ho však zavše doprajem.

V zime sa zasa teším na vtieravú, ale príjemnú vôňu gaštanov, pečených na pahrebách priamo na ulici. Pripomínajú mi Vianoce, zhon za darčekmi, vyštípané líca od mrazu a vetra. Horúce gaštany v mojej dlani ma vždy dokážu krásne zahriať, no a tá chuť! Škoda, že gaštany na Slovensku sú v poslednej dobe na ústupe. Choroba stromov, ktoré rodia tieto chutné plody, u nás zničila veľké množstvo stromov v najväčšej slovenskej gaštanici.

Jedlé gaštany u nás v ohrození


Foto: www.sxc.hu/Sanae78

Ohrozeným gaštanom jedlým svitá na lepšie časy.


Najstaršie zmienky o výskyte tejto rastliny pochádzajú zo Stredomoria a severnej Afriky, kde
sa gaštan jedlý (Castanea sativa Mill.) vyskytoval už počas doby bronzovej. Jedlé gaštany vraj na juh Slovenska priniesli Turci počas stredovekých nájazdov. Iné zdroje zas tvrdia, že to boli Rimania už pred takmer dvomi tisícročiami.

Na Slovensku je dnes najväčšou gaštanicou tá v okolí Modrého Kameňa. Žiaľ, za posledné roky sa borí s obrovskými problémami. Stromy totiž napadla huba spôsobujúca rakovinu kôry. Hrozilo, že do desiatich rokov by tam nezostal ani jediný zdravý gaštan.

Našťastie svitla nádej. Mestská samospráva Modrého Kameňa získala grant, vďaka ktorému sa podarilo ošetriť veľkú časť stromov. Napriek tomu ešte stále nemajú vyhraté, stále totiž chýbajú peniaze na dokončenie celého ozdravného projektu. V každom prípade si ľudia, ktorí sa zasadzujú o záchranu týchto stromov, zaslúžia náš obdiv a vďaku.

Nielen chutné, ale aj zdravé


Foto: Marek Velček

Kakaovo-gaštanová roláda od šéfkuchára
Braňa Križana.


Maškrtiť a zároveň jesť zdravo? S jedlými gaštanmi to naozaj ide! Tradičná čínska medicína ich považuje za dôležitý zdroj životodarnej energie. Výborné sú podľa nej na posilnenie kĺbov a kostí, zvýšenie vitálnej energie a vytrvalosti organizmu, a obnovu činnosti obličiek.

Ľudoví liečitelia ich priaznivé účinky využívajú pri poruchách krvotvorby, či kardiovaskulárnych poruchách. Vynikajúce účinky im tiež pripisujú pri zlepšení kvality vlasov a kože. Pokrmom dodávajú gaštany sýtosť vďaka obsahu škrobu, bielkovín a sacharózy, aj preto ich nemožno označiť za diétne.

Obsahujú tiež také množstvo vitamínu C ako citróny. Takisto sú zdrojom vitamínu B1, B2 a E, no a netreba zabúdať ani na minerály ako vápnik, horčík, zinok, draslík, železo a fosfor. Vhodné sú aj pre diabetikov a tiež celiatikov – neobsahujú totiž lepok, ďalej pri chudokrvnosti, ale aj pri celkovom vyčerpaní. Čaj z listov gaštana jedlého pomáha pri astme a pľúcnych chorobách, a kôra zo stromu pôsobí ako liek proti hnačke.

Maškrtíte gaštany?


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Gaštanové pyré sa stále teší veľkej obľube.


Ak by sme dali urobiť prieskum o obľube jedlých gaštanov, myslím, že by bolo viac milovníkov konzumácie týchto plodov, ako odporcov. Naozaj som sa ešte nestretla s človekom, ktorý by gaštany vyslovene odmietal. Keďže máme práve sezónu tejto dobroty v obchodoch, určite ich kúpe len málokto odolá.

Najčastejšie pripravovaným dezertom je na Slovensku práve vyššie spomínané gaštanové pyré. Už ochutené si ho dokonca môžeme kúpiť zmrazené v obchodoch. Stačí ho len postrúhať a maškrta je na svete! Taktiež sa výborne hodí do koláčov a krémov. Napríklad vymiešaním gaštanového pyré s vyšľahanou šľahačkou dostaneme delikátny krém, ktorý je možné použiť do torty, či rolády.

Gazdinky tiež používajú gaštany ako plnku do moriek, či ako chutnú prílohu k rôznym mäsám. Gaštanová múka sa v cukrárstve používa ako prísada pri výrobe rôznych placiek a kaší. Fantázii sa medze nekladú, vďaka sladučkej chuti sú gaštany vhodné na rôzne experimenty v kuchyniach.

Ako na ne?


Foto: www.sxc.hu/Illusiona

Necháte sa navnadiť? Skúste si ich pripraviť doma!


Ak ste práve kúpili vrecko surových jedlých gaštanov a neviete ako ich správne pripraviť, tu máte malý príklad, ako na to. Plody gaštanov narežte do kríža, buď na plochej, alebo vypuklej strane. Zalejte ich vodou a varte asi 20 minút.

Ak ich chcete chrumkavé, dajte ich ešte potom na zopár minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Škrupina sa začne odlupovať a pôjde krásne ošúpať. Je to len jeden zo spôsobov, ako sa dostať pod škrupinku tomuto výnimočne lahodnému plodu.

Navnadili sme vás? Ak ste práve vyrazili do obchodu po svoje prvé vrecko tohtoročných jedlých gaštanov, prajeme vám dobrú chuť!






Zdroj: www.gastany.sk





Diskusia k článku

egreska
Gaštany máme radi,tento rok nam doniesol brat, vlastnoručne natrhane z Nemecka (že tam rastu bežne) ,boli síce trošku menšie ako sa predávaju tu ale chuťovo sme ešte lepšie nejedli..najprv som ich narezane varila 10 minut a potom sme ich dali na 5 minut ešte do rury..boli super..zjedli sme plnu misu, tak som rada že su aj zdravé :-)))))))
danapa
Potesilo ma, ked som si precital, ze gastany su vhodne aj pre diabetikov, lebo ich mam veeelmi rada ☺☺☺
bozulka
Moje prvé stretnutie s pečenými gaštanmi je nezabudnuteľné.Bratislava -zima 1958 Nám. SNP ,kde bol ujko s károu,kde na drevenom uhlí piekol niečo strašne voňavé a dobré.Bol to prvý darček pred návštevou Kina od môjho budúceho manžela.Boli to moje prvé a od tej doby každoročné pochúťky.
ivori
Mne moje prve gastany piekol moj priatel Talian. Predtym som pecene gastany nikdy nejedla a ked som ich ochutnala to bola mnamka.
majocka26
pečene gaštany si robim aj doma. kupila som si taku deravu panvicu a na plynovom variči si ich pripravujem v sezone takmer kazdy den. potom ich vysypem do mokrej utierky a na chvilu ich necham vo vnutri. lahsie sa supu. mnam
magdi
Ja si nepeciem gastany ale varim asi 10minut ale su vyborne najlepsie teple recept mam este od mamicky aj opekali sme ale ja davam prednost varenym ale papt teple tie sa supu najlepsie mnam?????????
garanco
Zaujímavý a dobrý článok! Rozšírila som si vedomosti o ich zložení, a vrátili sa mi pri čítaní krásne spomienky: prvé stretnutie s pečenými gaštanmi v Rimavskej Sobote v zime 1954 a po rokoch "hýrenie" po štipku(štipendiu) v prešovskej Dukle na gaštanovom pyré! Občas ich pripravím aj doma, ale vždy si ich kupujem na vianočných trhoch - a to bude už za chvíľu.
sjuz
Veru - včera sme si akurát piekli - ale musím povedať, že vôbec nevoňali a nechutili ako tie ručne nazbierané a hlavne naše - pretože tieto síce boli veľké a zdravé, ale úplne bez chuti....
Inak ich pečiem tak, že ich narežem do kríža, dám na plech, pokropím vodou a naspodok rúry dám nádobu s vodou, a pečiem na 180 st. cca 30 - 40 min.
jezibabka1
nelubim gaštanové pyré, ani koláče ani nič, ale keď sa dostanem v zime na Hlavnú a cítim tú neskutočnú vôňu.... TO MUSÍM MAŤ:)))) no a potom lúskanie v rukaviciach a tá chuť!!!! MŇAAAAM!!!
marianne69
bomba clanok,netusila som ake su zdrave,ochutnala som ich az tento rok,ale zato ich robim vzdy,ked sa mi ich podari kupit






 



TOPlist