Foto: www.sxc.hu/wolliballa
Jedlé gaštany sú vraj zdrojom životodarnej
energie.
Slinky mi tečú pri tých spomienkach, najmä keď si uvedomím, že dnes už tento dezert v cukrárni zoženiem len ťažko. Teda vlastne hej, až na to, že nechutí ako kedysi. Známa cukrárka mi prezradila, že občas zvyknú v niektorých prevádzkach gaštany nahrádzať fazuľou. Takisto pribudlo šľahačky a ubudlo toho hlavného – gaštanového pyré. Aj tak si ho však zavše doprajem.
V zime sa zasa teším na vtieravú, ale príjemnú vôňu gaštanov, pečených na pahrebách priamo na ulici. Pripomínajú mi Vianoce, zhon za darčekmi, vyštípané líca od mrazu a vetra. Horúce gaštany v mojej dlani ma vždy dokážu krásne zahriať, no a tá chuť! Škoda, že gaštany na Slovensku sú v poslednej dobe na ústupe. Choroba stromov, ktoré rodia tieto chutné plody, u nás zničila veľké množstvo stromov v najväčšej slovenskej gaštanici.
Jedlé gaštany u nás v ohrození
Foto: www.sxc.hu/Sanae78
Ohrozeným gaštanom jedlým svitá na lepšie časy.
sa gaštan jedlý (Castanea sativa Mill.) vyskytoval už počas doby bronzovej. Jedlé gaštany vraj na juh Slovenska priniesli Turci počas stredovekých nájazdov. Iné zdroje zas tvrdia, že to boli Rimania už pred takmer dvomi tisícročiami.
Na Slovensku je dnes najväčšou gaštanicou tá v okolí Modrého Kameňa. Žiaľ, za posledné roky sa borí s obrovskými problémami. Stromy totiž napadla huba spôsobujúca rakovinu kôry. Hrozilo, že do desiatich rokov by tam nezostal ani jediný zdravý gaštan.
Našťastie svitla nádej. Mestská samospráva Modrého Kameňa získala grant, vďaka ktorému sa podarilo ošetriť veľkú časť stromov. Napriek tomu ešte stále nemajú vyhraté, stále totiž chýbajú peniaze na dokončenie celého ozdravného projektu. V každom prípade si ľudia, ktorí sa zasadzujú o záchranu týchto stromov, zaslúžia náš obdiv a vďaku.
Nielen chutné, ale aj zdravé
Maškrtiť a zároveň jesť zdravo? S jedlými gaštanmi to naozaj ide! Tradičná čínska medicína ich považuje za dôležitý zdroj životodarnej energie. Výborné sú podľa nej na posilnenie kĺbov a kostí, zvýšenie vitálnej energie a vytrvalosti organizmu, a obnovu činnosti obličiek.
Ľudoví liečitelia ich priaznivé účinky využívajú pri poruchách krvotvorby, či kardiovaskulárnych poruchách. Vynikajúce účinky im tiež pripisujú pri zlepšení kvality vlasov a kože. Pokrmom dodávajú gaštany sýtosť vďaka obsahu škrobu, bielkovín a sacharózy, aj preto ich nemožno označiť za diétne.
Obsahujú tiež také množstvo vitamínu C ako citróny. Takisto sú zdrojom vitamínu B1, B2 a E, no a netreba zabúdať ani na minerály ako vápnik, horčík, zinok, draslík, železo a fosfor. Vhodné sú aj pre diabetikov a tiež celiatikov – neobsahujú totiž lepok, ďalej pri chudokrvnosti, ale aj pri celkovom vyčerpaní. Čaj z listov gaštana jedlého pomáha pri astme a pľúcnych chorobách, a kôra zo stromu pôsobí ako liek proti hnačke.
Maškrtíte gaštany?
Ak by sme dali urobiť prieskum o obľube jedlých gaštanov, myslím, že by bolo viac milovníkov konzumácie týchto plodov, ako odporcov. Naozaj som sa ešte nestretla s človekom, ktorý by gaštany vyslovene odmietal. Keďže máme práve sezónu tejto dobroty v obchodoch, určite ich kúpe len málokto odolá.
Najčastejšie pripravovaným dezertom je na Slovensku práve vyššie spomínané gaštanové pyré. Už ochutené si ho dokonca môžeme kúpiť zmrazené v obchodoch. Stačí ho len postrúhať a maškrta je na svete! Taktiež sa výborne hodí do koláčov a krémov. Napríklad vymiešaním gaštanového pyré s vyšľahanou šľahačkou dostaneme delikátny krém, ktorý je možné použiť do torty, či rolády.
Gazdinky tiež používajú gaštany ako plnku do moriek, či ako chutnú prílohu k rôznym mäsám. Gaštanová múka sa v cukrárstve používa ako prísada pri výrobe rôznych placiek a kaší. Fantázii sa medze nekladú, vďaka sladučkej chuti sú gaštany vhodné na rôzne experimenty v kuchyniach.
Ako na ne?
Foto: www.sxc.hu/Illusiona
Necháte sa navnadiť? Skúste si ich pripraviť doma!
Ak ich chcete chrumkavé, dajte ich ešte potom na zopár minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Škrupina sa začne odlupovať a pôjde krásne ošúpať. Je to len jeden zo spôsobov, ako sa dostať pod škrupinku tomuto výnimočne lahodnému plodu.
Navnadili sme vás? Ak ste práve vyrazili do obchodu po svoje prvé vrecko tohtoročných jedlých gaštanov, prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: www.gastany.sk
Inak ich pečiem tak, že ich narežem do kríža, dám na plech, pokropím vodou a naspodok rúry dám nádobu s vodou, a pečiem na 180 st. cca 30 - 40 min.