Jarné dary:
Uvarte si med z púpavy či žihľavy. A komu sa ich nechce zbierať, nech vyskúša jablkový

Jana Klimanová, 3. apríla 2024     4 minúty čítania

Na jarný včelí med si ešte musíme chvíľu počkať. Využite tento čas a pripravte si med z byliniek, ktoré rastú vo vašom okolí.



Foto: Shutterstock

Nie sú to, samozrejme, medy v pravom slova zmysle, aké kúpite od včelára, ale sú takisto plné prospešných látok. Ich príprava nie je náročná, potrebujete len zopár surovín a trochu času.

Púpavový med

Chuť púpavového medu je mierne horkastá. Lyžička denne vám pomôže pri problémoch s obličkami a močovými cestami, tiež pri črevných problémoch a nechutenstve. Je užitočný aj v prípade chrípky či prechladnutia, pomôže aj pri kašli. Je tiež vynikajúci do čaju, na maslový chlebík aj do pečenia.



Foto: Shutterstock

Budete naň potrebovať citróny, vodu, cukor a, samozrejme, kvety púpav. Zbierajte ich napoludnie - mimo ciest a na miestach, kde sa nepohybujú zvieratá. Tiež v suchých dňoch, pretože dážď zmyje z kvetov cenný peľ.

Pripravte si púpavový med podľa najlepších receptov z Varechy:



Žihľavový med

Potrebujeme:
  • 40 stoniek žihľavy
  • 40 g kyseliny citrónovej
  • 1,5 kg trstinového cukru
  • 2 l horúcej vody



  • Foto: Shutterstock

    Umytú žihľavu zalejeme prevarenou vodou, pridáme kyselinu citrónovú a necháme lúhovať 24 hodín zakryté utierkou. Potom tekutinu scedíme, pridáme cukor a zohrejeme tak, aby sa cukor rozpustil. Penu vytvorenú na povrchu zozbierame.

    Sirup nalejeme do pohárov, ešte horúce uzavrieme a otočíme hore dnom. Po vychladnutí skladujeme na tmavom mieste.

    Med z jabĺčok a zázvoru

    Jabĺčka v pivnici už majú svoje najlepšie časy za sebou. A hoci sú scvrknuté a vráskavé, dajú sa použiť na “med”, čo je vlastne zmes jabĺk, dochutená citrónom a zázvorom.



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 1 kg očistených jabĺk
  • 750 g cukru
  • 3-4 cm čerstvého zázvoru
  • 1 citrón
  • 1 plechovku ananásu

  • Umyté jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Spolu s ananásom ich dáme do hrnca a krátko povaríme až do zmäknutia. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme očistený nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a cukor.

    Povaríme na miernom stupni približne hodinu a pol, pokiaľ zmes nezhustne. Ešte teplý jabĺčkový med nalejeme do pripravených pohárov, uzatvoríme viečkom a otočíme dnom nahor, kým nevychladnú.



    ANKETA: Sladíte si čaj medom?

    73,9%



    26,1%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist