Hudobník Michal Kovalčík:
Kto varí denne, má môj obdiv

Nora Krchňáková, TV Varecha, 27. marca 2022     5 minút čítania

Michal Kovalčík je nielen skvelý gitarista, skladateľ a producent ale aj kuchár. V TV Varecha nám navaril jedlo, ktoré milujú aj jeho synovia.



Michal nám v TV Varecha nám navaril bravčové karé na horčicovej omáčke.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Gitarista, skladateľ a producent Michal Kovalčík má na konte množstvo hudobných spoluprác s interpretmi ako HEX, Beata Dubasová, Metalinda či Grexabat. Dlhé roky hrával s českým spevákom Jankom Ledeckým a podieľal sa na jeho muzikáloch Hamlet, Galileo a IAGO. Od roku 2000 je kapelníkom skupiny Indigo legendárneho Petra Nagya. Nedávno vydal s kolegami nové CD s názvom Lasicovky, ktoré je poctou Milanovi Lasicovi.

Ste gurmán? Aký je váš vzťah k jedlu?

Veľmi pozitívny, aj keď sa príliš neprejedám. Vždy, keď som v inej krajine, snažím sa ochutnať lokálne špeciality. Tak sa mi podarilo vo Vietname vyskúšať niekoľkochodové hadie menu vrátane čerstvo vyrezaného hadieho srdca. Restované larvy s bylinkami v Thajsku ma tiež prekvapili.

V TV Varecha ste nám pripravili mäsové jedlo, ktoré varíte pre synov. Sú veľkí hladoši?

Môžem navariť ľubovoľné množstvo, zjedia vždy všetko. Myslím si, že majú celkom radi moju kuchyňu.

Máte vo vašom pracovnom nasadení čas si variť?

Čas sa nájde, aj keď varenie na dennej báze by som asi nezvládal. Ženy i muži variaci dennodenne majú môj veľký obdiv. Hlavne mať neustále nové nápady je fakt náročné.

Kedy, ako a od koho ste sa naučili variť?

Od mamy a starej mamy asi najviac. Neskôr viac–menej samoštúdiom. Teraz je to dosť pohodlné. Internet ponúka nekonečné množstvo receptov, takže tam nájdem vždy inšpiráciu.

Aké sú vaše obľúbené jedlá?

Mám rád vietnamskú a thajskú kuchyňu, ale baví ma aj domáca klasika ako guláš či kapustnica. A domáce marhuľové knedle so strúhankou, to je bomba.

Ako sa stravujete? Muzikanti sa stále premiestňujú, aké je vaše denné menu?

Jem veľmi nepravidelne, občas sa mi darí ako–tak udržať normálny režim. Ale bežne sa mi stane, že obed sa udeje okolo štvrtej popoludní. Samozrejme, za čias, keď sme fungovali a hrali normálne, tvorilo veľkú časť stravovanie v hoteloch a reštauráciách.

Ste kapelníkom skupiny Indigo a na konte máte mnoho spoluprác. Najnovšie sa vám podarilo krásne CD Lasicovky. Ako vzniklo a ako vám to napadlo?

Lasicovky vznikli ako dieťa korony, úplne prvú ideu doniesol kamarát Peter Matuška počas prvého lockdownu. Zbierka Bolo nás jedenásť, fľaška vína a pán Google. Zistili sme, že niektoré texty neboli zhudobnené a my máme more času. Vtedy nám prišlo na um, že sa dá urobiť celý album. S kamarátmi Markom Mečiarom, Jankom Ledeckým a Ľubošom Ďurechom sme sa do toho s vervou pustili. Album vyšiel v októbri 2021 na CD, a nedávno sa nám podarilo dokončiť aj vinylovú verziu.

Stihol si Milan Lasica album vypočuť?

Pán Lasica si stihol vypočuť prvých päť pesničiek ešte v roku 2020 u nás v štúdiu. Na základe toho sme dostali jeho láskavý súhlas. Žiaľ, oficiálne vydanie prišlo až po jeho odchode.

Aké projekty aktuálne pripravujete a na čo sa najviac tešíte?

Teším sa na koncerty, to nám veľmi chýba, aj keď v súčasnej hororovej situácii mám veľké obavy. Momentálne mám v pláne pozrieť sa na texty Joža Urbana, možno by mohli vzniknúť nejaké nové skladby.

Pozrite si videorecept, ktorý Michal Kovalčík nakrútil v TV Varecha:








Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist