Hotel Elizabeth v Trenčíne:
Romantika pod hradbami

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 11. mája 2022     9 minút čítania

Vitajte v najromantickejšom hoteli na Slovensku, ktorý nosí meno krásnej manželky cisára Františka Jozefa – Elizabeth a patrí k najkrajším miestam Trenčína. Ukrýva v sebe jedinečné historické poklady, strhujúce príbehy rakúsko–uhorskej smotánky. Jeho steny sú galériou moderného umenia a jeho gastronómia návratom do sveta poctivých receptúr a chutí.



Hotel Elizabeth je dvojnásobným držiteľom medzinárodného ocenenia ako najromantickejší hotel východnej Európy za rok 2016 a najromantickejší hotel na Slovensku za rok 2021.
Foto: Archív Hotela Elizabeth


Hotel Elizabeth ovenčený mnohými prestížnymi svetovými oceneniami v Trenčíne neprehliadnete. Akoby vyrastal z hradného brala a skrášľoval ho svojou historizujúcou fasádou s malebnými prvkami secesie. „Najromantickejšie v hoteli sú letné večery na terase Marca Aurélia, keď je okolo vás prítmie, pofukuje teplý vánok, nad hlavami sa rozsvieti Trenčiansky hrad, sedíte priamo pod hradbami a popíjate drink,“ hovorí riaditeľ hotela Erik Donko. História na vás dýcha aj z hradného brala, takmer 2 000 rokov starý nápis, ktorý po sebe zanechali rímski vojaci, môžete vidieť len z hotelovej terasy či reštaurácie. Je to najvýznamnejšia rímska epigrafická pamiatka v strednej Európe na sever od Dunaja z roku 179. V preklade nápis hovorí: „Víťazstvu cisárov venovalo 855 vojakov II. légie z vojska, ktoré sídlilo v Laugaríciu.“

Genius loci a bohatá história

„Luxusnú stavbu, kde sa stretávala rakúsko-uhorská smotánka, dal pod názvom Erszebet Salo vybudovať barón Armin Popper v roku 1902 a svojím genius loci si získal viedenskú šľachu aj vplyvných biznismenov doslova z večera do rána. Pomenoval ho menom krásnej manželky cisára Františka Jozefa, arcikňažnej Alžbety, členky panovníckeho rodu, prezývanej Sisi. Miesto dodnes dýcha históriou, pri recepcii pod sklenou dlažbou môžete vidieť prvky starého osídlenia, pôvodnej architektúry. Mojím najobľúbenejším miestom v hoteli je secesná kaviareň Sisi, s krásnym, bohato zdobeným pôvodným interiérom,“ hovorí Erik Donko, ktorý je rodený Trenčan.



Najromantickejšie v hoteli sú letné večery na terase Marca Aurélia.
Foto: Archív Hotela Elizabeth


„Hotel som poznal veľmi dôverne od detstva ešte pod názvom Tatra. Vždy to bolo obľúbené miesto, kde sa schádzali starí Trenčania na kávičke, koláčiku či rodinnom obede. Stále máme v ponuke legendárny, tradičný dezert tohto podniku, ktorým je jabĺčkový koláč. Bola to kocka z piškótového cesta s tvarohovým krémom a jabĺčkovou želatínou. Pre čitateľov časopisu Varecha naša cukrárka tento recept odtajnila, a tak si ho môžete upiecť a pochutnať si na ňom aj doma. Pamätám si, že v suteréne hotela bola Slovenská reštaurácia, kde sa varili halušky, ľudové špeciality a hrávala tam ľudová hudba, neskôr tam bola herňa,“ spomína riaditeľ hotela.

Historické záznamy hovoria o tom, že kasíno tam dal vybudovať v roku 1907 už sám barón Popper. Smutný príbeh opisuje, že majiteľ s modrou krvou podľahol hazardu natoľko, že svoj krásny hotel v kasíne aj prehral. „Dnes sme na tomto mieste zariadili nočný bar, ktorý otvárame pre firemné akcie. Hostia sa môžu pokojne zabávať aj vyblázniť, pretože tieto priestory sú odhlučnené od hotelovej časti a vôbec našich hostí nerušia,“ dodáva Erik Donko.

Výnimočná rekonštrukcia

Svoju slávu získal hotel druhýkrát v období pred rozpadom rakúsko–uhorskej monarchie, keď ho v roku 1922 zrekonštruovali. Usporadúvali sa tam plesy, tanečné zábavy, divadelné predstavenia, výstavy, rôzne stretnutia, známe boli napríklad literárne štvrtky.

„Hotel po poslednej veľkej a výnimočnej rekonštrukcii ukončenej v roku 2012 získal moderný vzhľad, ktorý je brilantne prepojený aj s jeho slávnou históriou, pôvodný názov Elizabeth aj mnohé medzinárodné ocenenia. V súčasnosti je to veľmi obľúbený štvorhviezdičkový biznis wellness hotel, ktorého vkusné interiéry zdobia krásne moderné maľby, romantické zátišia aj pôsobivé sochárske diela. Hodnotné je každé ocenenie, ktoré hotel po rekonštrukcii získal, pretože hovorí nielen o nevšednom architektonickom diele, kvalite poskytovaných služieb, jeho vybavení, ale aj o ústretovosti a profesionalite personálu ku klientom. Zamestnanci hotela sú mu verní, viacerí v ňom pracujú aj viac ako dvadsať rokov, a to si veľmi vážim,“ hovorí riaditeľ Erik Donko.



Erik Donko, riaditeľ Hotela Elizabeth
Foto: Pravda - Ivan Majerský


Gurmánske zážitky

„V súčasnosti je hotel otvorený rovnako biznismenom, okoloidúcim turistom, aj Trenčanom, ktorí si môžu v krásnom prostredí vychutnať výborný obed za dobrú cenu. V našej kuchyni pracujeme s prvotriednymi surovinami, preto sú naše jedlá také chutné. Šéfkuchár Lukáš Kováčik stojí za kvalitou kuchyne už šiesty rok. Aktuálne pripravil päť jedál, ktoré boli súčasťou tradičnej dobovej gastronómie a vrátia nás do obdobia Rakúsko-Uhorska. Rakúsko–uhorské špeciality sú vsuvkou klasického jedálneho lístka a podávame ich každý deň medzi 14. a 18. hodinou. Medzi nimi nájdete aj cisársky trhanec, ktorý milovala cisárovná Sisi, či silný hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami,“ pozýva riaditeľ hotela.



„Mojím najobľúbenejším miestom v hoteli je secesná kaviareň Sisi, s krásnym, bohato zdobeným pôvodným interiérom,“ hovorí riaditeľ hotela Erik Donko.
Foto: Archív Hotela Elizabeth


Akcie v hoteli počas dňa

„Pre Trenčanov ponúkame v každý pracovný deň obedové menu, pre zamilovaných romantické večere a romantické pobyty. Hotel Elizabeth je dvojnásobným držiteľom medzinárodného ocenenia ako najromantickejší hotel východnej Európy za rok 2016 a najromantickejší hotel na Slovensku za rok 2021. Pre páry máme pripravený romantický pobyt Romantika pod Trenčianskym hradom, kde okrem bohatého programu majú súkromné romantické plávanie pri sviečkach. Pre rodiny ponúkame oslavy aj svadby v krásnom prostredí. Pre seniorov sme vyhradili dve hodiny počas pracovných dní od 14. do 16. hodiny, keď môžu relaxovať v našom wellness s atmosférou starého Ríma so zľavou 50 %. Wellness Caracalla Spa tvorí hydromasážny bazén, relaxačná miestnosť a zóna so štyrmi saunami. V kaviarni Sisi si tiež môžu pochutnať na koláčiku a kávičku majú zadarmo,“ hovorí Erik Donko.

Vychutnajte si dve jedinečné
dobroty Hotela Elizabeth









Tipy na výlety v Trenčíne a okolí


Trenčiansky hrad

Romantika dýcha na hotel aj zo stredovekého Trenčianskeho hradu, ktorému vládne príbeh lásky tureckého šľachtica Omara a Fatimy, zajatkyne trenčianskeho hradného pána Štefana Zápoľského. Aby Omar vyslobodil zo zajatia svoju lásku, zaviazal sa vykopať na hrade studňu. Vraj sa mu to po troch rokoch podarilo a skutočne si na koni odviezol domov svoju oslobodenú Fatimu. Prehliadku Trečianskeho hradu si určite nedajte ujsť, za dve hodinky si užijete pekné expozície aj krásne výhľady.

Hrad Beckov

Hradné bralo bolo významným miestom už v praveku a hrad ako ho poznáme dnes, bol postavený na prelome 12. a 13. storočia. Jeho úlohou bolo strážiť hranice Uhorského kráľovstva, priechody cez Biele Karpaty a obchodnú cestu. Hrad je zakonzervovaný, v jeho areáli nájdete aj niekoľko veží a expozícií venovaných skladovaniu potravín či hygiene v minulosti.

Kúpalisko Zelená žaba



Foto: Archív kúpaliska Zelená žaba

V neďalekých Trenčianskych Tepliciach je jedinečným zážitkom návšteva kúpeľov Zelená žaba. Areál funkcionalistického kúpaliska navrhol v 30. rokoch minulého storočia brniansky architekt Bohuslav Fuchs a zasadil ho do lesa na južný svah Teplickej vrchoviny. Kúpele sú krásne zrekonštruované, celoročne môžete využiť saunový svet, ktorý je príkladom dokonalej symbiózy architektúry s prírodou, aj kvalitnú reštauráciu. V lete je otvorené aj kúpalisko s antikorovým bazénom a rôznymi zábavnými prvkami, ako je vodný gejzír, masážne lavice, divoká rieka či vlnobitie.






Diskusia k článku

chorvatka
16.septembra uplynie 50 rokov od nasej svadby, ktoru sme oslavili v hoteli Tatra. Manzelova rodina prisla z Francie a pobyt v hoteli i navsteva hradu a mesta ich urcite zaujali. Nuz len dufam, ze sa nam v septembri podari prist na oslavu nasej zlatej svadby a zopakovat si svadobnu noc v hoteli Alzbeta. Drzte nam palce.






 



TOPlist