Foto: Shutterstock
Niekto mäso pred grilovaním len osolí a okorení, ďalší vyznáva marinády. Dôležitú úlohu pri mäse však zohrávajú aj bylinky. Ak použijete tie správne, dodajú vašej špecialite poriadny šmrnc. Ktoré sa hodia na rôzne druhy mäsa?
Na hovädzie mäso
Na hovädzie mäso sú vhodné bylinky s intenzívnejšou vôňou. Výborný je rozmarín a tymian, a najlepšie je ich používať spoločne. Ďalšou bylinkou, ktorá je u nás menej používaná, ale na grilovanie ju určite vyskúšajte, je estragón. Skvele zvýrazní vôňu mäsa.Petržlenová vňať je síce nenápadná, ale keď ňou posypete hotový steak, krásne podčiarkne chuť hovädzieho mäsa. Navyše má aj prospešné vitamíny.
Objavte pri grilovaní estragón.
Foto: Shutterstock
Na bravčové mäso
Rozmarín a tymian sa výborne hodia aj na grilovanie bravčového mäsa. Na toto mäso môžete vyskúšať, aj ďalšiu bylinku, ktorá sa u nás až tak veľmi nepoužíva – šalviu. Podporuje trávenie, čo sa pri tučnejšom bravčovom mäse hodí.Ak robíte marinádu na bravčové mäso, skúste pridať sušený majorán. Vhodnými bylinkami na už hotové mäso sú pažítka, petržlenová vňať alebo čerstvá mäta.
Šalvia pomôže aj pri trávení.
Foto: Shutterstock
Na kuracie mäso
Ak chcete dodať grilovanému kurčaťu netradičnú chuť, skúste klinčeky. Keďže sú však veľmi chuťovo výrazné, stačí malé množstvo. Aj tu sa osvedčí kombinácia tymian a rozmarín.Ku grilovanému kuraciemu mäsu za hodia aj dipy, teda studené omáčky. Do tých možno pridať čerstvú bazalku, petržlenovú či koriandrovú vňať alebo mätu. Keďže všetky sú chuťovo výrazné, stačí vždy jedna z nich.
Pár klinčekov urobí zázraky.
Foto: Shutterstock
Na ryby
Na dochutenie rýb sa hodí rozmarín, sušený cesnak, kôpor, fenikel, tymian, petržlenová vňať, koriander. Výborné sú aj rôzne ochutené bylinkové maslá alebo oleje – napríklad cesnakový, kôprový či bylinkový olej alebo maslo s týmito bylinkami, ktorým ugrilovanú rybu prelejete.Bylinkové maslo si môžete urobiť vopred.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku