Gurmánske cesty:
Ako chutí grécky ostrov Zakynthos

Jana Štrbková, 5. novembra 2022     6 minút čítania

Krásny zelený ostrov si ma získal na prvý pohľad svojimi nádhernými nekonečnými olivovými hájmi, ale aj na prvé „ochutnanie“. Už v prvý večer nám v miestnej taverne priniesli jedlo, ktoré nás po prvom súste očarilo tak, akoby sme jedli pokrm pre bohov Olympu.



Foto: Shutterstock

Keď som sa pri vynikajúcom domácom jedle v reštaurácii priamo nad morom zahľadela do modrastej diaľky, vedela som, že tu nechám veľkú časť môjho gurmánskeho srdca. „Vynikajúco sa najete na celom ostrove, pretože Gréci si potrpia na kvalitné jedlo. Samozrejmosťou sú domáce vajíčka, lahodný olivový olej, vlastná zelenina i ovocie zo záhradky, mäso z domáceho chovu aj poctivé vlastné mlieko,“ vysvetľovala nám Martina Kaľavská, ktorá spolu s manželom vlastní rodinný hotel Clear Horizon v malej dedinke Amoudi.

Ich kuchárka Athena pre nás varila tak skvelo, že som si zapísala aj odfotila jej vynikajúce špeciality: kohúta na víne, loukoumades, čo je jedlo podobné našim šiškám, a skvostný pomarančový koláč. Hoci mám foodblog, každý deň doma varím a pripravujem krásny časopis o jedle, môj syn povedal, že by si Athenu najradšej zobral domov, pretože lepšie jedlo v živote neochutnal. Aj preto treba zažiť Zakynthos.



Šéfredaktorka Janka Štrbková ochutnala na prekrásnom gréckom ostrove výborné špeciality.
Foto: Martin Štrbka


„Na ostrove sa oplatí ochutnať klasický grécky šalát z domácej zeleniny, fety a olivového oleja, vďaka tomu, že všetky suroviny pochádzajú z miestnych záhrad a sadov, budete mať z tohto jedla omnoho lepší pôžitok ako na Slovensku. Nechajte si na stôl priniesť pita chlieb, tzatziky, no a určite aj tradičné grécke jedlá, ako je musaka, kleftiko či stifado. Objednajte si tiež plody mora a chobotnicu, aj ja som sa so svojím manželom zoznámila tak, že som prišla ochutnať chobotnicu v octe, ktorú ponúkala jeho reštaurácia,“ odporúča Martina, ktorá na tomto ostrove žije už 10 rokov.

Zakynthos preslávili výborné sušené hrozienka, ktoré sa na ostrove vypestujú, vysušia aj zabalia a putujú do celého sveta. Ich chuť je skutočne výnimočná. „V okolí dediny Amoudi pestujeme aj olivovníky, a tak na jeseň oberáme a lisujeme z nich vlastný olivový olej, bez ktorého si už dnes neviem svoj život ani predstaviť, posielame ho mojej rodine na Slovensko aj manželovým príbuzným do Ameriky,“ hovorí Martina.

Čo sa oplatí vidieť?


Jednu z najkrajších pláží sveta Navagio s dokonale tyrkysovou vodou a vrakom stroskotanej lode z roku 1980. Oplatí sa zažiť toto magické miesto na vlastné oči, ak vám postačí výhľad na zátoku, vydajte sa autom, no ak sa v jej priezračnej vode chcete aj okúpať, určite si vyberte výlet loďou.

Romantické sú aj prechádzky do malebných horských dediniek, ktoré ukrývajú staré kláštory a potešia vás prekrásnymi výhľadmi.



Foto: Shutterstock

Unikátne Modré jaskyne nájdete len na ostrove Zakynthos a Capri. Sú vzácne pre svoj očarujúci podmorský svet, ktorý môžete sledovať, a aj rozprávkovo modrú priezračnú vodu.

V chránenom morskom parku neďaleko pláže Gerakas žijú vzácne korytnačky, ale aj iné morské živočíchy, ktoré môžete voľne pozorovať.

Hlavné mesto Zakynthos vás očarí na prvý pohľad svojím benátskym šarmom. Užijete si v ňom prechádzky po malebných uličkách plných kaviarní, obchodíkov a taverien v typickom gréckom štýle. Obľúbenou atrakciou je kopec Bohali, ktorý ponúka nádherné výhľady na ostrov, pobrežie aj more.

Čo ochutnať na Zakynthose?

  • Tzatziki – predjedlo z uhoriek, cesnaku, domáceho gréckeho jogurtu, olivového oleja, citrónovej šťavy a korenín.
  • Mousaka – hlavné jedlo, ktoré sa skladá z vrstiev mletého mäsa, baklažánu, paradajok, bešamelovej omáčky.
  • Papoutsakia – nakrájané baklažány plnené zmesou mletého mäsa a paradajok s bešamelovou omáčkou, ktoré sa na tanieri podobajú na papučky.
  • Kleftiko – tradičné jedlo z jahňaciny, ktoré sa pripravuje pomalým dusením so zemiakmi a syrom, často sa servíruje aj na papieri, v ktorom sa pieklo.
  • Stifado – jeho základ tvorí dusené, najčastejšie hovädzie mäso s lahodnou omáčkou z paradajok, cibule, vína, octu, korenín aj exotických klinčekov a škorice.
  • Galaktoboureko – výborná sladkosť vyrobená z filo cesta, semoliny, mlieka, cukru, vajec, masla a cukrového sirupu.


  • Pripravte si doma regionálne špeciality ostrova Zakynthos:








    Diskusia k článku







     



    TOPlist