Finalistka Katka Novotová:
Pečie celé Slovensko bol môj splnený sen a teraz mám ďalší

Nora Krchňáková, TV Varecha, 20. februára 2022     4 minúty čítania

Pre energickú Katku Novotovú je varenie a pečenie zábavou, relaxom, vášňou aj drogou. Účasťou v televíznej súťaži Pečie celé Slovensko sa jej splnil jeden sen, čo má v pláne teraz?



Katka nám v TV Varecha pripravila vynikajúce makové uzlíky.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Finalistka súťaže Pečie celé Slovensko Katarína Novotová je veselá kopa, ktorá miluje kuchtenie. Pri varení a pečení rada experimentuje, skúša nové veci a posúva svoje limity. Energická Katka srší humorom a rada vypeká aj vyvára pre svoju päťčlennú rodinu.

Máte rada sladké?

Milujem sladké, bez neho si neviem predstaviť deň :)

Kedy sa začala vaša „pekársko–cukrárska“ vášeň?

Je to celkom čerstvá záležitosť. Pečenie ma nikdy nebralo, ale ako som zostala doma s malým synom, nejako som začala k tomu priňuchávať a chytilo ma to. Čiže asi dva roky je to také intenzívnejšie.

Naučili ste sa piecť od niekoho v rodine?

Babka bola vychýrená dedinská cukrárka, možno mám po nej vlohy. Ale objavila som ich až teraz, lebo dovtedy som sa nechytala.

Čo najradšej varíte a pečiete?

Milujem experimenty, takže rada skúšam všetko, na čo mi príde chuť. Z varenia je to Ázia a z pečenia milujem dezerty, ktoré mi len tak napadnú z večera do rána a vyjdú mi.

„Pošťastí“ sa vám niekedy aj nepodarok?

Každý si myslí, že skúsená cukrárka nerobí chyby. Omyl! Pečenie je veda, alchýmia aj fyzika, takže jasné, že sa mi stávajú aj nepodarky. Raz som piekla korpus na tortu a zabudla som tam dať cukor! Bolo to pre kamošku, veľmi sa tvárila, ako jej chutí... až kým som to neochutnala...

Vymýšľate si aj vlastné koláče či zákusky?

Jasné! To je to, čo ma na tom najviac baví. Skúšať, experimentovať, vymýšľať, inovovať – to je moje.

Stretli ste sa s nejakými vtipnými či nesplniteľnými požiadavkami klientov?

Ak ma klient osloví, tak rada upečiem, držím si jedinečné know–how a tak sa ľudia radi vracajú. Mám jednu špeciálnu spomienku, bola to tortička na rozlúčku so slobodou. Požiadavka na torte bola modelovaný pánsky úd. Musela som si k tomu otvoriť vínko...

Ako ste sa dostali do súťaže Pečie celé Slovensko? Zmenila vám život a splnila vaše očakávania?

Prihlásila ma dcéra, aj keď bolo mojím veľkým snom sa tam dostať. Netradične som sa predstavila – mala som na sebe tričká s vtipným textom a pri svojom opise som si vždy jedno vyzliekla a nápis na tričku vždy zapadol do kontextu. Dokonca som doniesla na ochutnávku môj experiment, takže to asi zabralo. Súťažou som si dokázala, že na to mám, získala som nové zručnosti a úžasné priateľstvá. Čo mi to prinesie ďalej, uvidíme.

Aké sú vaše ďalšie plány? Na čo sa najviac tešíte?

Budem dúfať, že sa mi podarí splniť si ďalší sen – vydať knižku s mojimi overenými a „nadupanými“ receptmi.

Pozrite si videorecept, ktorý Katka Novotová nakrútila v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist