Fedor Malík:
Fenek il-forn

Fedor Malík, 27. novembra 2018     2 minúty čítania

Na prehliadku La Valetty sme mali celé doobedie. Bol krásny deň. Slnko žiarilo a zo všetkých strán ostrova vial svieži slaný vánok.



Hlavné mesto Malty vlastne nie je ani mestom. Je to úchvatné a magické mestečko. Pretínajú ho tri hlavné ulice: Old Bakery, Republic a Merchants Street. Čo dom, to pamiatka. Paláce, katedrála, kostoly, kaplnky, múzeá, knižnice, pamätníky, divadlá, obchody, kaviarne, reštaurácie. Všetko z kameňa, z maltského pieskovca. Nádhera a zase nádhera...

Šliapeme do kopca a z horných Barraca Gardens obdivujeme mesto i more. Balzam na dušu. Po štyroch hodinách turistiky sme však akosi vyhladli.

Schádzame nadol a v úzkej Felix Str. nachádzame útulnú reštauráciu Il–Malti. Ponúkajú tradičnú maltskú kuchyňu. Je z čoho vyberať. Zámer bol však od začiatku jasný. Dáme si maltského králika! Ponúkajú ho na desiatky spôsobov: „rabbit“ na studeno s cesnakom a tymianom, zapekaný rabbit s paradajkami, králičie špagety, králičí „pie“, králičia paštéta i roláda, dusený králik, králičí „eintopf“, plnené králičie cukiny...

Rozhodol som sa nevymýšľať. Objednal som si „fenek il-forn“, maltskú klasiku, pečeného králika. O pol hodiny bol na stole. Nesklamal, mäso chrumkalo a rozplývalo sa na jazyku. Podávali ho s pečenými zemiakmi a ľadovým šalátom.

Podobne si králika robievam aj doma. Ak sa i vy vydáte touto cestou, nezabudnite na bravčovú masť, rascu, nakrájanú cibuľu a veľký pohár bieleho vína. Králika duste, pečte pri 180 °C a občas obracajte. Ak bude upečený dozlata, ak bude akurát, naložte si ho tanier a pochutnajte si na ňom.



Diskusia k článku







 



TOPlist