Amaretto zo slivkových kôstok videorecept

slivkovylekvarmodrydvor - fotkaslivkovylekvarmodrydvor, 21. marca 2023

Rozmýšľal som, ako využiť kôstky zo sliviek, ktoré mi zostali po varení lekváru. Našiel som tento recept a výsledok ma prekvapil. Sladko-horkastý likér, vhodný Zobraziť celý popisRozmýšľal som, ako využiť kôstky zo sliviek, ktoré mi zostali po varení lekváru. Našiel som tento recept a výsledok ma prekvapil. Sladko-horkastý likér, vhodný ako digestívum.
Zdroj: www.slivkovylekvar.sk

60 (+ odležanie) minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Do litrového pohára dám trochu cukru, slivkové kôstky a zalejem slivovicou. Pohár uzatvorím a na 3 mesiace uložím na tmavé miesto. Na kôstkach môže zostať aj neveľa slivkovej dužiny, pridá to na ovocnej chuti.

  2. 2

    Po troch mesiacoch scedím z kôstok pálenku a na kôstky nalejem vodu. Po chvíli znovu scedím. Získam tak dva roztoky. Prvý je viac liehový, druhý skôr vodný.

  3. 3

    V hrnci pripravím z cukru karamel a zalejem ho v roztokom, ktorým som oplachoval kôstky. Počkám, kým sa karamel celkom rozpustí.

  4. 4

    Oba roztoky zmiešam v pomere 1 : 1, tak liehová koncentrácia klesne na úroveň 20 až 25 percent.

  5. 5

    Flašku opäť odložím na tmavé chladné miesto, kde sa likér pomaly usadí a vyčíri.

Diskusia k receptu

chemik
Na tomto receptu je třeba ocenit zdravotní bezpečnost, protože se slivkové kostky používají celé, bez drcení, takže při maceraci do tekutiny přejde jen malé, prakticky neškodné množství amygdalinu. Tuto látku, ze které se v organismu uvolňuje kyanid, obsahují jádra většiny peckovic, takže konzumace vyloupaných jadýrek, zejména meruněk a hořkých mandlí může způsobit i vážnou otravu.