Erika Barkolová:
Recepty som si voľakedy písala do denníčka

Jarmila Horváthová, 21. júla 2024     12 minút čítania

Moderátorka, redaktorka, režisérka, mama dvoch dospelých dcér a už aj mladá babička nám prezradila zaujímavosti zo zákulisa nakrúcania populárnej relácie Bez servítky i vlastnej kuchyne.



Foto: Archív Eriky Barkolovej

Zvyknú vás účinkujúci aj niečím inšpirovať?

Určite áno. Bola som zvyknutá vždy variť rýchlo, chutne a „nebabrať“ sa veľmi s jedlami v kuchyni. Sú postupy, ale aj suroviny, ktoré som sa doslova naučila, až po príchode do relácie.

Účinkovali ste počas rokov, čo ste v televízii, v niekoľkých druhoch programov. Čo vám jednotlivé projekty dali a aké sú pre vás medzi nimi rozdiely? Napríklad v súčasnosti – moderovanie šoubizu v rannom vysielaní, keď ste pred kamerou, a Bez servítky, keď ste vlastne za ňou. Čo vás na jednom a druhom baví?

Aktuálne moderujem viaceré relácie. V Ranných novinách mám na starosti šoubiz. Táto relácia mi je najbližšia, pretože je nás v štúdii viac – sme štyria a vysielame naživo, to naozaj milujem. Okrem toho moderujem aj reláciu Topstar, kde zároveň pripravujem aj reportáže. A za kamerou si užívam režírovanie relácie Bez servítky. Baví ma najmä to, že môj život je aj vďaka práci veľmi rýchly, náročný, ale zároveň veľmi pestrý.

Aké sú vaše preferencie, čo sa jedla a jeho prípravy týka? Radšej niečo ľahké a zdravé, čo sa aj rýchlo a ľahko pripravuje, či klasické jedlá?

V zásade viem uvariť naozaj všetko. Preferujem však krátky pobyt v kuchyni. Obdobie, keď moje dcéry už odišli z domu, znamenalo, že som roky variť nemusela. Sebe som nakrájala zeleninu, urobila šalát a bolo vybavené. S príchodom vnúčika Oliverka sa situácia opäť pomaly mení. S radosťou mu pripravujem prvé jedlá, má už 14 mesiacov. Keď prídu dcéry ku mne, vždy sa snažím mať navarené. Staršia dcéra žije v Kanade, môj budúci zať je Kanaďan, takže keď som v Toronte, varím čistú klasiku. Dcére také jedlá chýbajú a budúci kanadský zaťko si veľmi rád pošmakuje na slovenskej klasike.

Vy ste vždy veľa športovali, mali ste aj nejakú špeciálnu stravu a máte nejaké tipy? Čomu sa napríklad vyhýbate a čo si doprajete?

Keď som robila fitnes, musela som mať upravenú stravu. Pred súťažou to bol naozaj extrém. Môj metabolizmus nie je veľmi rýchly a keď chcem mať naozaj dobrú postavu, musím sa veľmi obmedzovať a cvičiť. Inak to v mojom prípade nejde.

Varíte si aj sama pre seba, či sa radšej stravujete vonku a teší vás prítomnosť v kuchyni, len keď niečo pripravujete pre svojich blízkych?

„Vonku“ sa veľmi nestravujem. Návšteva reštaurácie je pre mňa skôr výnimočná záležitosť. Rada si jedlo pripravím, aj keď som sama, bez detí, bez rodiny. Nie som náročný stravník.

Máte výsadu, že ste už babkou. Ste zaneprázdnená babka, či si na vnúčika dokážete nájsť toľko času, koľko si predstavujete?

Musím povedať, že po narodení vnuka som spomalila pracovne, ale veľmi sa to nedá, keďže som stále mladá – haha – a som profesionálne veľmi vyťažená. Snažím sa nájsť balans a byť s malým, vždy keď sa dá. Som ochotná kvôli tomu odložiť svoje iné aktivity.

Moja mama, ktorá nám, svojim deťom piekla raz do roka a aj to jeden druh koláčov, začala pre vnukov pravidelne vypekať. Myslíte si, že aj vám „hrozí“ niečo podobné, či ani náhodou a radšej ich zoberiete na buchty do nejakej dobrej pekárne?

Nikdy som nebola dobrá v pečení. Mám však pocit, že s príchodom tohto malého človiečika sa niečo vo mne mení. Možno aj to pečenie – zdravé alebo aj to klasické - príde už čoskoro na rad.





Diskusia k článku

zahra
Rezirovat relaciu o vareni, pri ktorej o varenie nejde, je naozaj umenie. Davno nepozeram, dvihal sa mi zaludok. Iba ak v uputavke zachytim varenie profesionalov.






 



TOPlist